Datum zveřejnění: 
9. 9. 2017

Dne 21. září 2017 se v prostorách Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze – Dejvicích uskuteční mezinárodní workshop WSPLC 2017. Akci organizuje katedra telekomunikační techniky ve spolupráci s mezinárodním výborem IEEE ComSoc Technical Committee on Power Line Communications.

Na vývoji a specifikaci komunikace po silnoproudých vedeních PLC (Power Line Communication) a BPL (Broadband Power Line) se pracuje již dlouhou řadu let, nicméně až v poslední době se začíná hromadě rozvíjet tato technologie v praxi v souvislosti s instalací tzv. chytrých elektroměrů (Smart Metering), které předávají naměřená data a povely k ovládání odběrných míst nejčastěji právě po silových vedeních souběžně s distribucí elektrické energie.

Po předchozích ročnících, které proběhly např. v Paříži či Klagenfurtu v Rakousku, hostuje ČVUT nyní již 11. ročník workshopu v Praze. Doc. Jiří Vodrážka, zástupce vedoucího katedry telekomunikační techniky, k tomu říká: „Jsem velice rád, že workshop o komunikaci PLC pořádáme u nás a mohou se jej zúčastnit ve větší míře i zástupci domácího průmyslu a naše odborná veřejnost. A to právě v době, kdy se finišuje na aktualizaci Národního plánu pro rozvoj chytrých energetických sítí (NAP SG). Pro zajištění komunikace pro Smart Grid, aplikace Smart Metering a AMM je technologie PLC a BPL horkým kandidátem a živě se diskutuje, jaké standardy je nejlepší využít, jaká jsou případná technická omezení a jaká je perspektiva rozvoje do budoucna. Na řadu otázek může zodpovědět i letošní ročník workshopu WSPLC.“

Zdroj: 
odbornecasopisy.cz