Datum zveřejnění: 
7. 9. 2017

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze připravilo na dnešní večer světelnou projekci, která završí oslavy 310 let od založení této vysoké školy. Na nedávno otevřenou budovu Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v Dejvicích se po setmění pravidelně objeví videomapping, který originálně ukáže historii, úspěchy i budoucnost ČVUT.

První projekce na plášť budovy A začne ve 20:00, poté se bude opakovat každou následující půlhodinu až do 23:30. Promítat se bude z Vítězného náměstí.

Nová budova CIIRC za 1,5 miliardy korun byla otevřena letos v květnu. Výukové a výzkumné centrum působí jako ústřední pracoviště špičkové vědy napříč technickými obory a mělo by podpořit digitalizaci průmyslu. Zatím v ní našlo zázemí asi 140 zaměstnanců i rektorát ČVUT, v budoucnu ji může využívat až 1650 lidí. Nová dominanta Vítězného náměstí vznikla revitalizací bývalé Technické menzy a dostavbou nové budovy. Zajímavým architektonickým prvkem je použití průsvitné membránové folie.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současnosti má osm fakult, a to stavební, strojní, elektrotechnickou, jadernou a fyzikálně inženýrskou, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství a informačních technologií. Studuje na nich dohromady zhruba 21.000 studentů. Po celý letošní rok si na řadě akcí připomíná vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. jednoznačně podpořil vznik inženýrské výuky.

Zdroj: 
ČTK