Datum zveřejnění: 
7. 9. 2017

I v září jsou možnosti, jak se dostat na vysokou školu. Většina veřejných vysokých škol má sice už touto dobou přijímací řízení uzavřené, avšak jsou tu ještě soukromé školy, které bojují o každého studenta takřka až do zápisu.

Další možností je studium na vyšších odborných školách nebo roční kurzy, které připravují na konkrétní studium na VŠ. A jelikož vysokoškolsky vzdělaný člověk má k dispozici zpravidla větší škálu uplatnění na trhu práce než absolvent s maturitním vysvědčením, byla by škoda nechytit se posledních šancí.
Alternativy se týkají zejména těch, kteří pohořeli u přijímaček na školy, kam se hlásili, neúspěšných maturantů, kteří zkoušku dospělosti dohánějí až v září, a ostatních, kteří se teď rozhodli, že by si rádi nějakou vysokou školu dodělali.

V září berou hlavně technické obory

Přehled přijímacích zkoušek na veřejné vysoké školy mapuje server Kampomaturitě.cz. Podle něj možnosti ještě jsou.
Například i tak prestižní škola jako České vysoké učení technické (ČVUT) přijímá přihlášky do 15. září.
Termíny nabízí ale i třeba Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nebo Vysoká škola báňská-Technická univerzita v Ostravě. Veškeré údaje je třeba ještě zkontrolovat na webech jednotlivých škol.
Technické obory je ovšem obvykle dosti náročné absolvovat a úmrtnost je na nich vysoká. Soukromé školy, které v konkurenci s veřejnými pokulhávají kvůli školnému, se snaží zejména se zaměřovat na praxi, po které je mezi zaměstnavateli poptávka. Na veřejných školách mnohdy není praxe vůbec žádána. Zato některé soukromé školy jsou třeba i přímo provázány se zaměstnavateli. Soukromé školy často nevypisují přijímací řízení a nechávají na studentech, aby si rozmysleli, zda studium zvládnou.
Průměrná úspěšnost přijetí se odhaduje na devětaosmdesát procent. Některé soukromé školy dokonce berou v potaz i přihlášky zaslané po termínu přijímaček.

Školné vyjde na 30 až 40 tisíc

Další výhodou je, že se soukromé školy také snaží kombinovaným studiem mnohem více vycházet vstříc studentům, kteří se nemohou zapojit do denní formy.
Mezi studenty soukromých škol je i menší konkurence a vzhledem k tomu, že jsou mnohem menší než veřejné, student může těžit i z individuálnějšího přístupu kantorů. A celková atmosféra na soukromé škole je díky menšímu počtu studentů v ročníku rodinnější.
Značnou nevýhodou je nemalé školné a nižší prestiž, než jaké se těší veřejné školy s tradicí. Nejnižší ceny za rok studia na soukromé škole začínají kolem 20 tisíc na semestr, horní hranicí je pak sto tisíc. Většina škol stojí mezi 30 a 40 tisíci korun. Běžně nabízejí splátkový kalendář.

Vysokoškolsky vzdělaný člověk má k dispozici zpravidla větší škálu uplatnění na trhu práce      
 

Zdroj: 
Právo