Datum zveřejnění: 
7. 9. 2017

Ve středu 6. září proběhl na travnaté ploše u Vítězného náměstí (Kulaťáku) na Praze 6 a v prostorách Národní technické knihovny další ročník akce nazvané Festival vědy, která populárním a interaktivním způsobem představila přírodovědné a technické obory.

Snahou pořadatelů, tedy VŠCHT a ČVUT, ÚOCHB AV ČR, DDM hl. m. Prahy, NTK, Městské části Praha 6 a akademického partnera Univerzity Karlovy, bylo dosáhnout co nejvyšší interaktivity festivalu, aby si budoucí studenti technických oborů mohli vyzkoušet co možná nejvíce pokusů na vlastní kůži.

Nejvíce zájemců přišlo v dopoledních hodinách – jednalo se převážně o žáky víceletých gymnázií a děti z druhého stupně základních škol, kteří přišli v doprovodu svých učitelů.

Jedním z pořadatelů akce byla Stanice techniků DDM hl. m. Prahy sídlící v Podbabě.
V jejím stánku jste si mohli vyzkoušet řezání laserem sestrojeným přímo na Stanici techniků nebo se zúčastnit souboje RC tanků. Pro malé děti byla připravena deka se stavebnicí lego.

Dalším zástupcem DDM hl. m. Prahy na akci byla Stanice přírodovědců.
Zájemci si v jejím stánku mohli odlít zkameněliny a domů si následně odnést vlastnoručně vyrobeného prvohorního trilobita či druhohorního amonita. Kromě toho na vás čekala i malá chemická laboratoř, kde jste měli možnost přivonět si k různým chemickým sloučeninám. Asi největším tahákem byly ukázky pokusů, jako jsou faraonovy hadi, psaní elektrodou, zapalování vodou, odběr krve a další.

V DDM hl. m. Prahy se nedávno rozjely kroužky PaVědy neboli parádní vědy, které zábavným způsobem přibližují malým vědcům svět chemie a fyziky a biologie. Na festivalu vědy si nejmladší návštěvníci mohli vyzkoušet, jak to vypadá na jejich lekcích. Asi nejlákavější byl pokus "barevné mléko".

V rámci oslav výročí 310 let od založení ČVUT byla v letošním roce mimořádně realizovaná atraktivní expozice Technika pro zdraví na ČVUT. V jejím rámci si návštěvníci mohli prohlédnout nejrůznější monitorovací systémy, vyzkoušet si masáž srdce na figuríně, prohlédnout sanitku FBMI a její vybavení. Zájemcům byl změřen krevní tlak a cukr v krvi.

V Tech zóně ČVUT se interaktivně představily všechny její fakulty. Fakulta stavební nabízela například možnost postavit si dráhu vodního slalomu na atraktivním modelu RIO. Fakulta elektrotechnická představila zařízení, které dokáže spočítat kostičky na házecích kostkách nebo jak udržet ve vzduchu věci pomocí magnetické levitace.
Velmi zajímavé a náročné byly logické hádanky ve stánku Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze nebo model 3D tiskárny Fakulty informačních technologií.

Na festivalu nesměly samozřejmě nechybět ukázky práce hasičů, policistů a záchranářů. Kriminalistický ústav Praha vystavoval různé druhy zbraní, od poplašných až po ty opravdové, a jejich rozpoznávání pomocí nábojnic.
Doprovodný program probíhal rovněž v Národní technické knihovně, kde bylo na programu několik přednášek na téma Věda a zdraví.  

Festival vědy se letos opět povedl na výbornou a o jeho popularitě svědčí skutečně velký zájem ze strany návštěvníků, hlavně tedy studentů, kteří zde mají jedinečnou možnost poznat, co vysoké školy technického směru nabízejí a jaká je jejich náplň.

Autor: 
Štěpánka Friedrichová
Zdroj: 
novinky.cz