Datum zveřejnění: 
7. 9. 2017

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT) se stalo prvním českým členem německé sítě Effizienzhaus Plus. Podpořila 39 stavebních projektů v Německu a je známá intenzivním přenosem výsledků výzkumu do praxe, řekla ČTK mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. První demonstrační stavbou v ČR bude stavba nové základní a mateřské školy v Postřekově příští rok.

Obec na Domažlicku s 1130 obyvateli má základní školu v havarijním stavu a potřebuje novou budovu za více než 90 milionů Kč, na niž má hotovou architektonickou studii a shání dotace. "Teď řešíme s (ČVUT a německou sítí) spolufinancování, jednání jsou na začátku," uvedl starosta Postřekova Jan Kreuz. Základní školu prvního stupně pro 55 žáků město zbourá, jde o přežilou experimentální stavbu z roku 1971. Objekt mateřské školy obec opustí, najde jiné využití, a 50 dětí nastěhuje do nové budovy. "Počet dětí nám podle demografické studie, kterou jsme si zpracovali, teď mírně poroste," dodal starosta.

Univerzitní centrum UCEEB vzniklo v roce 2012. Zaměřuje se na lepší život v budovách, které spotřebovávají minimum energie z neobnovitelných zdrojů. Budovy celosvětově spotřebují asi 40 procent energie. "Bylo tedy přirozené sledovat celosvětový trend směřující k objektům s nulovou nebo dokonce kladnou energetickou bilancí, to znamená k takovým, jež jsou samy zdrojem energie," uvedla Vondráková.

V Německu proto vznikla iniciativa Netzwerk Effizienzhaus Plus a v roce 2011 byl otevřen v Berlíně demonstrační energeticky plusový dům. Od té doby díky spolufinancování spolkového ministerstva životního prostředí iniciativa podpořila 39 projektů a přispěla ke vzniku sítě partnerů. Intenzivně přenáší výzkum ve stavitelství do praxe.

"ČVUT má za sebou řadu inovativních projektů, jako je například velmi úspěšný Air House pro Solar Decathlon 2013, dostavba ZŠ a MŠ Oty Pavla v Buštěhradě a demonstrační dům Fénix Group v Jeseníku. Je tedy přirozené, že se snažíme naše aktivity rozšířit i do zahraničí," řekl ředitel UCEEB Lukáš Ferkl. Effizienzhaus Plus je podle něj silným partnerem, především díky velkým znalostem a zkušenostem.

Na 17. října je naplánováno setkání českých a německých partnerů, kde se doladí konkrétní forma spolupráce. Cílem společných aktivit je propagovat dobrou stavební praxi a na příkladu demonstračních budov ukázat, že energeticky plusové domy jsou nejen technologicky proveditelné, esteticky hodnotné, ale že také zapadají do kulturního prostředí a obyvatelům poskytují moderní komfort.

Autor: 
Václav Prokš
Zdroj: 
archiweb.cz