Datum zveřejnění: 
6. 9. 2017

Seznámení s mnoha různými přírodovědnými a technickými obory zábavným způsobem nabízí dnes od rána do šesti hodin odpoledne již 5. ročník Festivalu vědy na Vítězném náměstí v Praze 6.
Na akci se podílejí zejména odborníci z okolních vysokých škol (ČVUT, Vysoké školy chemickotechnologické, České zemědělské univerzity), ale i z dalších institucí, včetně Kriminalistického ústavu.
Na travnaté ploše před areálem Kampusu Dejvice, stejně jako v prostorách Národní technické knihovny, chystají organizátoři prezentace, ukázky techniky i nevšední vědecké pokusy, které si zájemci mohou často sami vyzkoušet. Loňský ročník festivalu navštívilo kolem 15 tisíc lidí.
Letošní návštěvníci uvidí mimo jiné experimenty s ohněm – vědci jim dokážou, že když je dost kyslíku, jde zapálit téměř všechno. Hořet nechají třeba železo, uhlík a síru a zažehnut bude i model raketového motoru. Návštěvníci si budou moci vystřelit vlastní raketku, zlikvidovat oheň hasicím přístrojem nebo si – bez nebezpečí – nechat zapálit oheň přímo na ruce. Dozvědí se, jak se ovládá robotická ruka, startovat zde budou studentské formule a akademici jim představí i lineární urychlovač, protonové centrum a rentgen. Na příkladu termitů předvedou vědci udivující schopnost chemické komunikace tohoto společenského hmyzu při značení cest za potravou a zpět.
Na parkovišti bude k vidění více než třicetitunový záchranářský kamion Golem, který slouží při velkých zásazích zdravotníků. Další informace můžete najít na webu www.festival-vedy.cz.      

Zdroj: 
Lidové noviny