Datum zveřejnění: 
5. 9. 2017

Jana BÍLEK MAREČKOVÁ, moderátorka:
Na potřebě tvrdších sankcí vůči KLDR se po telefonu shodl americký prezident Donald Trump se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem. Spojené státy taky podle americké zástupkyně při OSN Nikki Haleyové připraví proti Severní Korey návrh nové rezoluce. Jednotlivé země s ním seznámí tento týden, aby rada mohla hlasovat už příští pondělí. Nedělní nukleární test KLDR zkritizovaly státy G7 nebo Čína.

redaktorka:
Výbuch vodíkové bomby o zhruba trojnásobně větší síle, než jaká zdevastovala Hirošimu. Takové síly dosáhl nedělní test KLDR. Spojené státy společně s Jižní Koreu hledají způsob, jak na tento jasný signál odpovědět. Prezidenti obou zemí se dohodli na potřebě přijetí tvrdších sankcí vůči Severní Korey. Americký prezident Donald Trump zároveň kývl na prodej vojenské techniky za miliardy dolarů spojenecké zemi a na zrušení váhového limitu hlavic jihokorejských raket. Stoupající napětí se ale odráží i v plánech na použití taktických jaderných zbraní proti Pchjongjangu.

Jang UK, vojenský analytik, Korea Defence and Security Forum:
Dá se říct, že jednou z nejefektivnějších, nejsnazších a nejbezpečnějších metod, jak svrhnout severokorejský režim, by byl preventivní jaderný úder. Bezpečně by ukončil hrozbu, aniž by ublížil Jižní Koreji.

redaktorka:
Situací se zabývala včera na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN. Spojené státy zažádaly o co nejtvrdší bezpečnostní opatření.

Nikki HALEYOVÁ, velvyslankyně USA při OSN:
Kim Čong-unovo zneužívání balistických střel a jeho jaderné hrozby ukazují, že žadoní o válku. Válka ale není něco, co by Spojené státy někdy chtěly a nechceme ji ani teď, ale trpělivost naší země není nekonečná. Budeme naše spojence a území bránit.

redaktorka:
Jadernou zkoušku odsoudili na zasedání taky zástupci Číny a Ruska, místo o sankcích ale hovořili o jednání se severokorejským režimem a o potřeba ukončit společná vojenská cvičení amerických a jihokorejských sil v oblasti.

Vasilij NEBENZIA, velvyslanec Ruska při OSN:
Vojenské akce nemohou vyřešit problémy na Korejském poloostrově. Vzhledem k posledním okolnostem je v tomto případě nezbytné zachovat klidnou hlavu a vyvarovat se všech akcí, které by později mohly napětí ještě více eskalovat.

Liou ŤIE-I, velvyslanec Číny při OSN:
Silně naléháme na Severní Koreu, aby tváří v tvář čelila důraznému tlaku mezinárodního společenství v otázce jaderného odzbrojení poloostrova a důsledně dodržovala příslušné rezoluce rady.

redaktorka:
Podle jihokorejského ministra obrany je režim Kim Čong-una schopen sestrojit miniaturizovanou jadernou bombu.

Radek ŠKODA, Ústav energetiky, ČVUT v Praze /Horizont ČT24, 4. 9. 2017/:
Na celém světě proběhlo přes 2 tisíce jaderných výbuchů, které vedly právě k tomu, ty jaderné hlavice udělat menší, aby se vešly do hlavic mezikontinentálních raket.

redaktorka:
Jihokorejská tisková agentura uvedla, že země brzy nainstaluje na svém území zbývající 4 odpalovací zařízení amerického protiraketového systému THAAD, jeho nasazení dříve kritizovaly Čína a Rusko. Náměstek ruského ministra zahraničí uvedl, že na zvyšování vojenských kapacit v Jižní Koreji a Japonsku může Moskva reagovat stejným způsobem.      

Zdroj: 
ČT 24