Datum zveřejnění: 
4. 9. 2017

ProfilID: ČVUT

Origináln í nápad, který má pomoci zvláště dětským diabetikům zvládat komplikace spojené s několikrát denně se opakujícím měřením krevního cukru, přinesl studentům Fakulty elektrotechnické ČVUT mezinárodní úspěch. V konkurenci více než padesáti projektů, které uspěly v národních soutěžích, získal ve finále soutěže Microsoft Imagine Cup v americkém Redmondu první místo.
Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbora Suchanová vyvinuli glukomentr o rozměrech platební karty. Nemá žádná tlačítka ani displej, veškerou komunikaci zajistí chytrý telefon, do nějž se naměřené hodnoty automaticky odesílají. Mobilní aplikace obsahuje herní prvky, které mají dětské pacienty motivovat jak k pravidelnému měření, tak k lepšímu vnímání vlastního těla. Dítě si může například podle toho, jak se cítí, tipnout hodnotu, kterou glukometr naměří. Za dobrý odhad je odměněno (v demo verzi virtuálními jahůdkami).
Glukometr využívá cloudové řešení Azure, data v reálném čase přijdou i na mobil rodičů. Ti tak mají kontrolu nad tím, zda jejich potomek na měření nezapomněl, a jsou varováni, když přístroj zjistí hypo nebo hyperglykemii. Odesílaná informace obsahuje i GPS souřadnice, takže rodiče v případě komplikací přesně vědí, kde se dítě při posledním měření nacházelo. Webová aplikace umožňuje sledovat dlouhodobé trendy a detailně analyzovat sbíraná data.
Výhra v Imagine Cupu studentům přinesla 100 000 dolarů v hotovosti, grant ve výši 125 000 dolarů a uhrazení nákladů spojených s účastí na vývojářské konferenci Build 2018. Prostřednictvím svého start-upu X. GLU (www.xglu.cz) chtějí už příští rok uvést svůj glukometr na trh.

Zdroj: 
Vesmír