Datum zveřejnění: 
2. 9. 2017

Zamluví vám místo v restauraci a seženou květiny na výročí, které vám i připomenou. Stačí jen říct. Doslova. Navíc jsou k dispozici ve dne v noci a úplně zadarmo. Osobní asistenti ovládaní hlasem jsou dnes prakticky v každém chytrém mobilu. Zatímco u nás se ještě potýkají s češtinou, především v anglicky mluvících zemích jejich popularita raketově roste.
Právě asistenty v telefonech nebo speciálních reproduktorech v domácnostech jsou první masově rozšířená umělá inteligence neboli roboti. A podle nejnovějších čísel amerického statistického úřadu jich dnes jsou na světě už 3,5 miliardy. Do roku 2021 by ale měli dorovnat, a dokonce překonat počet lidí na planetě.
Mechanické ruce už prakticky zdomácněly v mnoha českých továrnách. Především v autoprůmyslu je běžné, že místo lidí ve výrobě "kmitají" roboti. Chytré stroje dnes stojí za stále více službami, které nebyly možné bez člověka. Slavný Watson od IBM například předpovídá počasí. A nedávno začal komunikovat i v češtině.
Právě ta by mohla brzy proniknout do osobních asistentů, na čemž pracují i domácí vědci. Tým z pražské ČVUT tento týden uspěl v celosvětové soutěži vývojářů pro domácí asistentku Alexa od Amazonu.       

Zdroj: 
Lidové noviny