Datum zveřejnění: 
2. 9. 2017

Další analýzy čekají starou budovu Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary, která je podle statiků v havarijním stavu.
Kraj, který zvažuje i demolici, se kvůli jejímu dalšímu osudu obrátil na České vysoké učení technické. To žádá o doplnění potřebných podkladů.       

Žádného konečného stanoviska z Ústavu nosných konstrukcí Fakulty architektury ČVUT se stále nedočkal kraj ohledně poškozené budovy své uměleckoprůmyslové školy, která je pod památkovou ochranou. Finální posudek chce vydat až ve chvíli, kdy bude mít všechny podklady a stavebně-technický průzkum. "Docela dost, až se mi to trochu nelíbí, zpochybňují závěry statiků, kteří na tom do teď pracovali a laboratoře, která to zkoumala. Ale budiž," konstatoval krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč. Kraj se kvůli požadovaným vzorkům nyní musí obrátit na jednu ze dvou českých akreditovaných laboratoří. Po analýze bude vědět, kolik procent budovy lze zachránit. Jaroslav Bradáč má v současné době na stole první posudek. Z něj vyplývá, že by jen oprava takzvané podstaty budovy, tedy zachování obvodových zdí a vybourání kompletního vnitřku objektu, vyšla na 350 milionů korun bez DPH. Kvůli obavě, že ani po nákladné rekonstrukci z památky mnoho nezbude, přišla na řadu i možnost demolice. Ta ale narazila u odborníků z loketského Národního památkové ústavu i u vedení karlovarské radnice. Zbourání budovy považují za neodůvodněné.
"Vyjádření z ČVUT mě nepřekvapuje. Domnívám se, že první posudek nebyl zpracovaný tak dokonale, jak by taková stavba, jako je uměleckoprůmyslová škola, vyžadovala," řekl primátorův náměstek pro kulturu a památkovou péči Jiří Klsák. Jaroslav Bradáč se obává, aby všechny posudky a protesty netrvaly příliš dlouho. Jinak podle něj nezbude nakonec nic jiného, než školu přesunout jinam. "Výuka je zajištěná, sice v provizorních podmínkách, ale paní ředitelka je velmi šikovná a poradila si. Není ale možné, abychom školu nechali v provizoriu fungovat několik let," řekl krajský radní.
V úvahu by podle něj přicházely tři možnosti. Buďto by kraj našel škole místo v Karlových Varech, a to buď ve své, případně městské budově, nebo by školu přemístil mimo krajské město, anebo by využil některého z minulých projektů a postavil budovu novou.
"Není to klasická škola, kde se učí jen v učebnách. Potřebuje dílny, a to keramickou, sklářskou a pro návrháře oděvů. Prostory pro to většinou žádná ze škol nemá, takže to musíme nějak vymyslet," uvedl Jaroslav Bradáč. Podle primátora Petra Kulhánka město v současné době disponuje budovou školy v Bohaticích. "Ta je částečně využitá ke spolkové činnosti a evidujeme tam zájem, byť zatím nezávazný, o využití budovy ke vzdělávacím účelům," uvedl. Jak ale upozornil jeho náměstek pro majetek Michal Riško, společně s krajským radním pro sociální oblast Petrem Kubisem pracují čtyři měsíce ještě na další věci. "Řešili jsme, že by tam mohlo být centrum pro autistické děti, o které si požádala nezisková organizace," řekl. Objektů, které by podle něj připadaly v úvahu, mají ale podle něj Karlovy Vary víc, kraj ale zatím vedení města neoslovil. Podle Jaroslava Bradáče proto, že hlavním tématem byly dosud zejména posudky ohledně stavu školy. Do budoucna by se prý ale rád sešel a diskutoval jak se zástupci města, tak s památkáři.
Stará budova uměleckoprůmyslové školy se studentům kvůli špatnému stavu částečně uzavřela už v dubnu. Koncem května se z ní museli spěšně vystěhovat obyvatelé tamních bytů. V současné době je do ní zcela zakázán vstup. Škola musí využívat jen svou novější budovu.

Na výjimky už končí sezona koupališť

Opalující se dívky nahradili teple oblečení uklízeči a správci bazénu. Ostrovské koupaliště k poslednímu srpnu definitivně uzavřelo svůj areál. "Nařídilo to vedení města. Každý den, kdy je bazén otevřen, nás stojí 25 tisíc korun. A je jedno, jestli přijdou čtyři lidé nebo tisíc. Hlavním důvodem je dlouhodobější předpověď počasí, která už moc nadějí na teplé dny nedává," vysvětlil provozovatel tamního areálu koupaliště Daniel Mašek. S tím souhlasí i pozorovatel počasí ze Šindelové Rudolf Kovařík, který nabízí nepříliš pozitivní pohled na nadcházející dny. "V následujících dnech se radikálně ochladí a teplo se budou pohybovat maximálně do výše 18 stupňů. Nemůžeme ani čekat, že bude letošní babí léto v září krásné," uvedl Kovařík. Pokud vysvitne slunce, stále ještě mohou vyrazit nadšenci na městské koupaliště v Sokolově. "Stanovili jsme si deadline do 15. září, kdy otevřeme vždy s ohledem na počasí," sdělil provozovatel Karel Koutecký.

Autor: 
Jana Plechatá
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes