Datum zveřejnění: 
31. 8. 2017

"Hi Alexa, let’s chat!" Tak začínají rozhovory s chytrým reproduktorem Echo, který vyrábí globální gigant Amazon. Ano, ten, jenž má v ČR obří sklady.
V tomto případě je však souvislost s Čechy úplně jiná. Pětičlenný tým studentů z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), který vede doktorand Jan Pichl, se dostal do světového finále soutěže, jež hledá upovídaného robota; takového, s nímž vás bude bavit co nejdelší pokec...
Český chat-bot čili tlachal se jmenuje Alquist a ženským hlasem rozmlouvá z boxu na stole. Kdo chce, může si s ním povídat o nových knihách, filmech, klást mu při vaření otázky, co přidat do jídla, co píšou v novinách či co se děje v politice. Odpovědi na jakékoliv téma si mezitím dohledává z mnoha internetových zdrojů.
Tým z ČVUT, v němž jsou i mladí studenti z elektrotechnické fakulty, se svým řešením prošel na stupně vítězů. ČVUT jemezi trojicí nejlepších vývojářů s lidmi z Washingtonské univerzity v Seattlu (kde Amazon sídlí) a z edinburghské univerzity Heriot-Watt.
"Pro nás to bylo obtížnější, poněvadž jako jediní finalisté nemáme angličtinu coby rodný jazyk," řekl LN Jan Šedivý, který na ČVUT vede inkubátor nápadů eClub. V poli poražených podle něj skončili studenti z MIT, Princetonu a řady dalších univerzit.

Půl roku na vylepšování

"Považuji za obrovský úspěch pro celé ČVUT, že v obtížné a prestižní soutěži s nejpřísnějším, ale objektivním hodnocením si vede náš tým dosud velmi úspěšně. Mezinárodní úspěšnost na světovém kolbišti je důležitá pro motivaci mladé generace," řekl LN Vladimír Mařík, ředitel výzkumného centra CIIRC. V němpracuje i Šedivý, který dlouhá léta působil ve firmách IBM a Google.
Z tisíců rozmluv dobrovolníků s tuctem semifinalistů vzešli tři nejlepší. Každý člověk totiž hodnotil jednou až pěti hvězdičkami svou konverzaci podle toho, jak byla zábavná, realistická a také jak dlouho u ní s "Alexou" vydržel. Na základě toho i dalších kritérií byli vyhlášeni premianti, k nimž přibyl udělený "žolík" podle názoru inženýrů z Amazonu.
Češi už dostali 100 tisíc dolarů, ovšem za celkovou výhru mohou získat 500 tisíc, anebo dokonce milion dolarů – to ale jen v případě, že bude průměrný dialog s Alquistem trvat přes 20 minut. Zatím to je osm minut. Finále proběhne koncem roku na konferenci AWS Re:Invent v Las Vegas.       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny