Datum zveřejnění: 
30. 8. 2017

Videomapping: slovo donedávna neznámé, které nyní slibuje prvotřídní zážitky a skvělou podívanou. Její čas přichází koncem léta, když se dny krátí, večery prodlužují a stmívat se začíná každý den dřív. Kde si tedy v následujících týdnech užijete fantaskní světelná představení?

Někdy se kolem videomappingu točí program celého festivalu, jindy bývá pouhým dílem v pestré mozaice jiných akcí. Například při posvícení v Rakovníku, při Dnech evropského dědictví v areálu staré čistírny odpadních vod v Praze-Bubenči nebo při Táborských setkáních. Jindy ale hraje hlavní roli, například už tento víkend na Festivalu světla v Karlových Varech.

První víkend v září je letos pro Karlovy Vary sportovním svátkem: koná se tu totiž Světový pohár v triatlonu, jehož součástí je také City Night Run; ten startuje v pátek 1. září večer. V té době už bude videomapping na vodní stěnu lákat návštěvníky na festival světla, který město rozzáří následující den během sobotního večera, a zároveň se u Alžbětiných lázní odehraje přehlídka studentské videomappingové soutěže. O vítězi budete moci rozhodnout sami při hlasování pomocí mobilního zařízení!

Následující večer v sobotu 2. září si pohlednou architekturu lázeňského města v kombinaci s kouzly současné technologie vychutnáte na několika místech; kromě Alžbětiných lázní půjde například o říčku Teplou před hotelem Thermal, kde vás čeká fascinující souboj živlů, tedy ohňová a světelná show se světelnými a kouřovými efekty. U Sadové kolonády se chystá multimediální show s laserovou harfou, kde každá světelná struna hraje jiným tónem. Ke slovu se dostane i hojivá karlovarská voda: představení na Mlýnské kolonádě bude symbolizovat sílu léčivých pramenů, u Tržní kolonády zazní Hlas pramene a k vidění bude videomapping na mlžnou stěnu, světlem bude pulzovat i fasáda hotelu Imperial. Světelné instalace se 3D efekty vás čekají u kostela sv. Máří Magdalény a konečně v korytě říčky Teplé u Grandhotelu Pupp budete svědky příběhu promítaného na vodní stěnu, nazvaného Energie pohybu. Představení začínají ve 21 hodin a potrvají do půlnoci. Celou dobu budou u Hlavní pošty, ve Dvořákových sadech a na Divadelním náměstí k dispozici stánky s občerstvením; ochutnávat se budou koktejly od Mattonky nebo od Becherovky, zmrzlina od Hollandie a pivo od Prazdroje.

Dvakrát videomapping v Praze v září…

Na nedostatek světelných lákadel si rozhodně nemůže stěžovat Praha. První příležitost budete mít ve čtvrtek 7. září při videomappingu na novou budovu Českého vysokého učení technického, akci, která zakončí oslavy výročí 310 let založení ČVUT. Místem děje je budova A, na kterou se bude promítat z Vítězného náměstí v Dejvicích, a to od 20 hodin s opakováním po půlhodinách až do 23.30.
Druhá možnost: opět Praha 6, tentokrát Bubeneč, areál Staré čistírny odpadních vod a Dny evropského dědictví. Celodenní program nabídne prohlídky areálu a procházky historickou podzemní stokou, ukázky parních strojů v chodu, jištěné výstupy na komín, plavby podzemím, výstavu, promítání krátkých filmů a další zábavné aktivity pro děti i dospělé. Čas pro milovníky videomappingu nastane ve 21.30, promítat se bude na historickou budovu čistírny. Na akci platí jednotné vstupné 200 Kč, děti do 5 let neplatí nic, představení videomappingu je zdarma.
 

…a dvakrát v jižních Čechách

Výjimečná podívaná, okouzlující hudba a pozitivní emoce vás čekají i na jihu Čech, kde v pátek a sobotu 8. a 9. září vypukne audiovizuální festival Vltava žije. Přehlídka letos prvé nabídne audiovizuální představení na několika místech Českých Budějovic, společným tématem budou hudební legendy. Na autorská multimediální díla, která se budou v pravidelných intervalech opakovat, se můžete přijít podívat na náplavku u břehu Vltavy, na náměstí Přemysla Otakara II., k Černé věži a k Jihočeskému muzeu, na soutok Vltavy a Malše, na Sokolský ostrov, do Panské ulice nebo do parku Na sadech, a to po oba večery od 20.30 do půlnoci.

Další jihočeské dostaveníčko s kouzly moderních technologií si můžete dát o týden později na festivalu Táborská setkání. Letošní slavnosti jsou věnované výročí povýšení Tábora na město královské, od kterého letos uplynulo 580 let, umělecká počítačová projekce na fasádu historické radnice se chystá v pátek 15.

Kde si ještě užijete hry světla a stínu?

Posvícení v Rakovníku potrvá od pátku 1. do neděle 3. září a videomapping je jen malým dílkem velké skládačky koncertů, výstav, jarmarků a dnů otevřených dveří. Velkolepé divadlo iluzí, podkreslené příjemnou hudbou, se odehraje před radnicí na Husově náměstí v sobotu 2. září ve 22.15.
Přijedete do Karlových Varů na večerní festival světla už během soboty a s dětmi? Vezměte je na zábavné odpoledne se superhrdiny do obchodního centra Fontána.
Symbolický název Vzáří má mezinárodní festival světla a videomappingu v Olomouci; přijet na něj můžete od úterý 26. září až do neděle 1. října.
K největším kulturním událostem v Česku patří Signal festival v Praze, který kanadský cestovatelský server Flightnetwork.com zařadil do seznamu prestižních akcí ze všech koutů světa. Letošní ročník se bude konat od 12. do 15. října a návštěvníkům nabídne řadu překvapení. Tím největším je fakt, že letošní ročník bude mít poprvé dvě trasy a k obvyklým místům se přidají i další pražská zákoutí, která se ve světle představí docela jinak, než jak jste je dosud znali.
Jarní termín konání zvolili organizátoři pro Festivalu světla Blik Blik v Plzni; vypravit se na něj můžete až příští rok v březnu.


  

Zdroj: 
kudyznudy.cz