Datum zveřejnění: 
30. 8. 2017

Studenti katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT získali cenu za nejlepší video popularizující automatické řízení v soutěži IEEE CSS Video Clip Contest 2017. V hlavní roli: balónek, kolotoč a modelování pohybu.

Když nám výzkumník Jiří Zemánek z ČVUT (čtenáři Technetu jej znají díky stroboskopickým vajíčkům a interaktivnímu vánočnímu stromku) poprvé řekl, o čem natočil popularizační video, přiznáme se, že jsme v tom neviděli bůhvíjaký potenciál. „Numerické optimální řízení“ nezní na první pohled jako obzvláště zajímavé téma, které by mělo potenciál zaujmout laického diváka.

Soutěž, do které své video přihlásil - Control System Society IEEE - minule vyhrálo video z MIT věnované samořídícím autům. Ale Zemánek spolu se svým kolegou Martinem Gurtnerem dokázali tento řídící systém vysvětlit tak názorně, že je odborná porota na Havaji odměnila prvním místem IEEE CSS Video Clip Contest 2017.

Vítězné výukové video ukazuje, v čem je modelování pohybu komplikované. „Náš model má sloužit primárně pro výuku řídicích systémů a na rozdíl od většiny obdobných systémů jsme všechny zdrojové soubory zveřejnili, takže si ho může každý postavit. Podobné výukové modely se normálně prodávají řádově za stovky tisíc,“ říká Zemánek z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Inženýrská organizace IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je největším mezinárodním sdružením technických profesionálů. Jejím cílem je propagace technologického vzdělávání a podpora technického pokroku, například prostřednictvím konferencí, publikační činnosti nebo standardizace.

 

 

Autor: 
Pavel Kasík
Zdroj: 
technet.cz