Datum zveřejnění: 
29. 8. 2017

V pondělí 28. srpna 2017 se česká výprava na XXIX. Letní světové univerziádě v Taipeii konečně dočkala medailových úspěchů.

Atletika

Úspěchy  se dostavily v poslední den atletických soutěží a postarali se o ně student české zemědělské univerzity a dálkař Radek Juška, absolvenstka Českého vysokého učení technického  běžkyně Kritina Mäki a štafeta mužů na 4 x 400 m. Nejcennější zlatou medaili vybojoval v dálce Radek Juška.  Ve svém třetím finálovém pokusu doletěl do vzdálenosti 802 cm, což mu stačilo nejen na průběžné vedení, ale jak se později ukázalo i na vítězství v celém závodu.

"Jsem za to velice rád. Myslím, že tohle je moje sezóna snů, která je teď už víceméně u konce, ale výjimečně si nepřipadám. Výjimečně si budu připadat, až dám svěťák (smích). Nemyslím, že ho dám, ale ještě je co zdokonalovat," prohlásil po závodě český dálkař, který v kvalifikaci překonal národní rekord, jenž má nyní hodnotu 831 cm.

O druhou českou medaili se postarala běžkyně Kristina Mäki na distanci 1500 m. Ve finále běhu na 5000 m, kde obhajovala zlato z Gwangju, doběhla na 6. místě. Na její hlavní trati 1500 m ale zabojovala a odváží si bronzovou medaili, i když tomuto úspěchu průběh závodu vůbec neodpovídal. Ještě 150 m před cílem byl česká závodnice na 6. místě, v posledních metrech ale dokázala tři soupeřky přespurtovat a nakonec vybojovat vytouženou medaili.

"Hlídala jsem si zadní pozici, abych holky měla před sebou, a pak jsem si říkala, že když mi zbydou síly, tak ze sebe vydám vše. Takhle jsem to plánovala a vyšlo to,“ radovala se po závodě česká běžkyně v rozhovoru pro ČT sport.

Třetí medaili do české sbírky přidali čeští reprezentanti ve štafetě na 4 x 400 m. Češi považovali za veliký úspěch už postup do finálového běhu. Že jim jejich výkon ve finále bude stačit na zisk bronzové medaile, bylo pro samotné členy české štafety (Jana Tesaře, Lukáše Hodbodě, Filipa Šnejdra a Víta Müllera) velkým překvapením, kterým udělali radost nejen sami sobě, ale i celé české výpravě v Taipeii.

Kolektivní sporty

V pondělí 28. srpna 2017 bojovali o postup do finále čeští baseballisté, kteří v semifinále vyzvali favorita soutěže Spojené státy americké. Češi na začátku zápasu dokonce vedli 3:0, ale soupeř s nimi dokázal brzy srovnat krok. Čeští baseballisté si ale dokázali opět vytvořit náskok, tentokráte jednobodový 4:3. To bylo ale vše, co jim soupeř dovolil. Američané do konce utkání bodovali ještě pětkrát a nakonec zvítězili 8:4. V souboji o bronz nastoupí český výběr proti reprezentaci Koreje, Američané vyzvou ve finále Japonsko.

Poslední zápas na univerziádě odehrály české basketbalistky, které se utkaly s Kanadou o umístění na 7. a 8. místě. Češky podlehly soupeřkám v poměru 68:84 a na univerziádě obsadily konečné 8. místo. Basketbalisté nastoupili ve skupině o konečné 9. – 12. místo také proti Kanadě. I muži Kanaďanům podlehli (79:97) a utkají se s Mexikem o 11. a 12. místo.
Volejbalisté ve skupině o 5. – 8. místo nestačili na Brazilce 1:3 na sety a s Portugalskem je čeká souboj o 7. a 8. místo celkově.

Univerziáda má před sebou poslední dva soutěžní dny, kdy se budou rozdávat zbylé sady medailí. 

Autor: 
Ivana Roháčková
Zdroj: 
sportovnilisty.cz