Datum zveřejnění: 
28. 8. 2017

Židovská obec v Praze už patnáct let marně usiluje o opatření, které by zamezilo vjezdu do Maiselovy ulice. U jiných turisticky atraktivních cílů to není lepší.
Řidič vedený úmyslem vraždit může vjet na Karlův most i před orloj.

Myslete jako útočník, radil nám instruktor sebeobrany Pavel Houdek. Tak dobře. Projíždíme centrum Prahy a zkoušíme se kolem sebe dívat očima teroristy. Chvílemi trochu cynická zábava, pak se však před námi otvírá nechráněné Staroměstské náměstí. Zamrazí nás z toho, jak by bylo jednoduché v zatáčce na konci Pařížské ulice šlápnout na plyn a jen si vybírat, jestli srazíme skupinku turistů odpočívající u Husova pomníku, nebo pro větší efekt zamíříme pod orloj.
Podle cestovatelského serveru TripAdvisor.com patří Praha k deseti nejzajímavějším turistickým cílům na světě. Zde provedený teroristický útok by nejspíše vyvolal globální zděšení. Bezpečnostní analytici o něm však odmítají uvažovat jako o bezprostřední hrozbě především proto, že islamisté nemají v Česku zázemí, jaké pro přípravu svého činu potřebují. Ale co kdyby… Ostatně, případ střelce v Uherském Brodě ukázal, že vraždit nemusejí jen náboženští radikálové.

Nechráněný most

Turisté se dnes bohužel stali teroristickým cílem číslo jedna. Zatímco dříve se útočilo převážně na symbolické cíle (například synagogy či kostely), vojáky nebo politiky, nyní jsou na ráně místa s vysokou koncentrací lidí. London Bridge, ulice La Rambla v Barceloně nebo promenáda v Nice. Podobně zranitelná je Praha i další města v Česku. Bezbranně jako na Staroměstském náměstí se mohou cítit také chodci na náměstí Svobody v Brně, kam je příjezd ještě jednodušší. V době konání koncertů se stejně snadným cílem mohou stát davy lidí například na Horním náměstí v Olomouci. "Nemám rád vyvolávání zbytečné paniky, ale tvářit se, že útoky teroristů budou Česko donekonečna míjet, je prostě neúnosné. Musíme s nimi v ochraně turisticky frekventovaných míst počítat," řekl pro Aktuálně.cz Lukáš Dyčka, bezpečnostní analytik z brněnské Univerzity obrany.
Cesta českou metropolí pokračuje ke Karlovu mostu, jednomu z nejoblíbenějších turistických cílů v Evropě. Pod jeho věží na malostranském břehu bývaly dříve alespoň litinové sloupky, které zabraňovaly vjezdu aut. V současnosti tam nejsou, aby se na most mohly dostat vozy svážející odpad. Historický klenot je skoro v každou denní dobu obsypán návštěvníky. Je až strašidelně snadné domyslet, co by se stalo, kdyby vraždící řidič stačil dojet třeba jen k soše svatého Jana Nepomuckého. Srovnatelné množství lidí se vyskytuje i na Královské cestě. Podle našeho laického odhadu by právě v této pěší zóně našli teroristé nejefektivnější trasu se začátkem nedaleko Prašné brány a koncem pod Staroměstskou radnicí.
Rovněž na Hradčanské náměstí se autem snadno dostane kdokoli. Až k branám Hradu. U nich se davy turistů vyskytovaly i před zavedením bezpečnostních kontrol. Na strategicky položeném vyvýšeném místě tu ovšem u policejního vozu postává několik strážníků. Otevřené náměstí pod nimi by jim snad dalo prostor pro dostatečnou reakci.

Zátarasy ve skladech

V centru Prahy poskytuje člověku vystrašenému terorismem jedinou útěchu počet policistů v ulicích. Na exponovaných místech ovšem nejsou nepřetržitě, mají své rajony. Například na Karlově mostě se dvoučlenná hlídka objevila zhruba po patnácti minutách.
"Policie spolu s námi vytipovala místa, která by byla při vyšším stupni nebezpečí nutno zablokovat, stále s pražským ředitelem na toto téma jednáme. Například právě Karlův most nebo Staroměstské náměstí jsou diskutovaná témata," uvedl pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). "Zábrany tam zatím nejsou, protože policie situaci nevyhodnotila tak, že jsou potřeba. Vlastně mi přijde zbytečné vůbec nějaká místa zveřejňovat a psát o nich, na jednu stranu to může být návodné, na druhou stranu je to zbytečné plašení," dodal radní.
Praha má podle něho uskladněno dostatečné množství betonových bloků, které může v případě nebezpečí instalovat do ulic. Dříve si je město muselo půjčovat. Jenže potíž je v tom, že teroristé v Barceloně nebo Nice nepočkali, až v ulicích budou zábrany. Útok naopak plánovali s ohledem na to, že tam chyběly. To, že betonové bloky nemusejí představovat řešení, ukázal loni před Vánocemi útok na tržiště v Berlíně. Rozjetý těžký nákladní automobil zátarasy prorazil.

Smutné výročí

Existují také účinnější způsoby, jak řidičům s vražednými úmysly zabránit ve vjezdu do exponované oblasti. Například kovové výsuvné sloupy. O instalaci jednoho takového už dlouhá léta marně usiluje Židovská obec v Praze. O jejích budovách ve čtvrti Josefov se jako o možném cíli teroristů uvažovalo dávno před vznikem takzvaného Islámského státu.
Židovská obec už v roce 2002 iniciovala jednání o umístění bezpečnostních sloupků v Maiselově ulici, které by zabránily použití vozidla k případnému útoku v této turisticky atraktivní oblasti. "Jednání se opravdu vedou již patnáct let," uvedl Jan Munk, předseda židovské obce. Ta připravila kompletní dokumentaci pro vydání stavebního povolení. Jednala s radnicí Prahy 1, jejíž odbor výstavby v roce 2014 skutečně povolení vydal. Ale vše zamrzlo na pražském magistrátu, který by měl vlastní stavbu zajistit. "Nejsou nám známy důvody, které vedou k tomu, že ačkoli je vydáno platné stavební povolení, prozatím nezačaly žádné stavební práce," sdělil Munk. Podle informací TÝDNE o tom budou radní rozhodovat v dohledné době.
Existují další moderní způsoby, jak postavit teroristům do cesty účinné překážky. Výsledky svého průzkumu nedávno zveřejnili odborníci z Univerzity obrany a ČVUT. Představili nenápadné truhlíky s ukotvením pod zemí. Jsou vyrobeny z takzvaného drátkobetonu. Materiál je schopen náraz kamionu absorbovat účinněji než běžné betonové zátarasy. O inovaci projevila zájem ostravská radnice.

Žlutý stupeň

Nezbývá než věřit, že případný teroristický útok v českých městech zabrzdí policie. Prý nezahálí. Její pražské ředitelství vypracovalo mapu takzvaných měkkých cílů. K jejich intenzivní ochraně přistoupí v případě vyššího bezpečnostního rizika. Lze očekávat, že mezi ně patří i významné památky. V současnosti v zemi platí nejnižší, "žlutý stupeň" ohrožení. Pro policisty a strážníky to znamená, že sledují konkrétní podezřelé jevy. Například k odloženému zavazadlu přijede nejen hlídka, ale i pyrotechnici. Vyhodnocují se data z kamer, policisté se pohybují kolem možných cílů útoku.
Policejní mluvčí Ivana Nguyenová ujišťuje, že muži zákona nejsou nečinní a hrozbu terorismu neberou na lehkou váhu. "Nacvičují se modelové situace, které mají policistům co nejreálněji přiblížit místo v případě mimořádné události i teroristického útoku," uvedla. Na výcviku speciálních protiteroristických týmů spolupracují čeští policisté s několika státy.       

Autor: 
Tomáš Menschik, David Jareš
Zdroj: 
Týden