Datum zveřejnění: 
28. 8. 2017

Studenti ČVUT, Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous, se se svým vynálezem, glukometrem měřícím hladinu cukru v krvi, vydali do boje proti dětské cukrovce. S přístrojem X. GLU zabodovali i v USA v prestižní soutěži Imagine Cup. "Při diabetes je hlavní disciplína, tak jsme chtěli vyvinout zařízení, které by si děti tak nějak přivlastnily," říká Marek Novák, jeden z trojice mladých vynálezců.

- Jak jste se k projektu dostali?

Celý příběh začíná vlastně tím, že já jsem už dříve pracoval na vývoji zdravotnických prostředků, například částí novorozeneckých inkubátorů. Medicínské věci mě zajímají a v glukometru jsem viděl pomůcku, která se za posledních 10–15 let prakticky nezměnila. Tak vznikla myšlenka bezbateriového kartového glukometru.

- Proč zrovna pro děti?

Diabetes je nemoc, která je hlavně o disciplíně, a ta může být pro děti problém. Proto jsme se snažili vyvinout přístroj, který by je nezatěžoval, a zároveň dával jejich rodičům pocit jistoty, například při glykemickém šoku.

- Jako jeden z důvodů tohoto "nenápadného" glukometru jste uvedli to, že dětští diabetici jsou často kvůli své nemoci a měření hladiny cukru svými spolužáky vysmíváni.

Je tomu tak. Současná řešení pro měření glykemie vypadají velmi nemocničně a spousta dětí, potýkajících se s cukrovkou, se setkává s posměchem. Potvrdili nám to doktoři, se kterými jsme mluvili; existují studie, že až 50 procent dětských diabetiků se setká s nějakou formou šikany. I to byl důvod, proč se zaměřit právě na toto téma.

- Jak se váš glukometr používá?

Vypadá jako kreditní karta. Má v sobě konektor na jednorázový měřicí proužek, na ten se nanese kapka krve. V mobilním telefonu se pak během několika sekund zobrazí hodnota glykemie, na základě které si diabetik stanoví hodnotu inzulinu, již si aplikuje. Data jsou automaticky ukládána a má k nim v reálném čase přístup i například rodič diabetického dítěte.

- Jak dlouho vám trvalo kartový glukometr vynalézt?

Idea kartového glukometru vznikla na konci roku 2015. V závěru loňského roku jsme myšlenku rozšířili i na diabetické děti. Já jsem si vzal na starost hardware, tedy tělo zařízení, Bára a Tomáš se starali o vývoj softwaru. Takže se dá říct, že vývoj dětské verze X. GLU, prezentované na Imagine Cup, trval asi půl roku.

- Co pro vás znamená výhra v Imagine Cupu, kdy jste ve finále porazili 54 týmů z celého světa?

V první řadě se jedná o pozitivní zpětnou vazbu směrem k projektu. Byli jsme oceněni i finančně, 225 tisíci dolary, takže po materiální stránce je to pro nás určitě hodně peněz, přicházejí také nabídky účasti na konferencích, které jsou pro nás zajímavé, i spousta nabídek na spolupráci od diabetologů. Ozývá se též mnoho lidí, zajímají se, kdy si budou moci náš glukometr koupit. A obecně ten pocit z výhry je něco skvělého. Vlastně nás ani nenapadlo, že to dotáhneme takhle daleko.

- Jak se do takové soutěže přihlásit?

První kolo se konalo on-line, koncept řešení včetně softwaru jsme popsali a odevzdali elektronicky. Poté následovalo regionální kolo v Bratislavě, ze kterého jsme postoupili do celosvětového finále. Imagine Cup, pořádaný Microsoftem, je projektově orientovaná soutěž, která se poslední dobou zaměřuje na technologické nápady s obchodním potenciálem. Jedinou podmínkou je, že prezentovaný koncept musí využívat některou ze služeb či produktů Microsoftu. Téma a zaměření jsou čistě v režii soutěžících.

- Podporovala vás škola a spolužáci?

Spolužáci a kamarádi nás v tom samozřejmě podporovali, naše škola,ČVUT, nás podpořila i finančně. Elektrotechnická fakulta, kde studujeme, si na našem projektu a spolupráci nejvíce cení mezioborovosti a toho, že jsme se rozhodli řešit s pomocí technologií reálný problém.

- Bude tedy váš glukometr běžně dostupnou věcí?

Doufáme, že ano. V současné době hledáme investora, který by zafinancoval dovyvinutí, výrobu a vstup na trh. Již nějakou dobu spolupracujeme s Ústavem pro studium obezity a diabetu a také s diabetiky a rodiči diabetických dětí.       

Autor: 
ALBÍNA MRÁZOVÁ
Zdroj: 
Respekt