Datum zveřejnění: 
26. 8. 2017

 Vypadají jako obyčejné truhlíky na květiny, ale díky svému složení ze speciálního druhu betonu dokáží zastavit kamion nebo dodávku rozjeté do davu lidí. Obdobně je tomu s lavičkami, jež zase ochrání před explozí nebo střelami. O neobvyklou obranu proti teroristickým útokům projevilo předběžný zájem několik tuzemských měst, mezi nimi také Plzeň.
Na produktu pracoval Josef Fládr z ČVUT, jenž vyvinul unikátní materiál, a jeho brněnský kolega Pavel Maňas z Univerzity obrany, který měl na starosti tvar a funkčnost výrobku a zasazení do městské architektury. "Jedná se o vysokopevnostní drátkobeton. Na jeho výrobu jsme získali český patent a žádáme ještě o mezinárodní," uvedl Fládr.
Na jakém principu květináč funguje? "Truhlík se dostane pod nápravu vozidla, které není schopno jet dál. Nezastaví zcela na místě, ale do několika metrů," popsal vědec. Květináč je široký přes dva metry a místo by mohl mít například v rozích náměstí či velkých prostor, kde jsou přístupové cesty. Pořizovací cena jednoho kusu se pohybuje v dolním řádu stovek tisíc korun.
Kupujícím jsou k dispozici dvě verze. První varianta truhlíku počítá s pevným ukotvením, jež zatarasí cestu plně naloženému, rychle jedoucímu kamionu. Druhá verze je mobilní a dimenzovaná pro zastavení dodávky. Pevně zasazená lavička široká 120-160 centimetrů zase poslouží jako ochrana před explozí nebo střelami. Lavička vyjde na desítky tisíc korun.
"Zvažujeme pořízení laviček nebo květináčů, které by se nacházely na náměstí. Nahradily by klasické betonové zátarasy používané třeba při Slavnostech svobody," řekla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.      

Zdroj: 
Pražský deník