Datum zveřejnění: 
25. 8. 2017

Informační systémy, umělá inteligence, počítačová bezpečnost, počítačové sítě a internet věcí, obchodní informatika nebo softwarové inženýrství, takové jsou oblasti konference Federated Conference on Computer Science and Information Systems (FedCSIS), která se od 3. do 6. září 2017 uskuteční na půdě Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze. Do Prahy se tak sjedou výzkumní pracovníci z celého světa, aby diskutovali o myšlenkách, výzvách a možných řešeních v oblastech již zavedených nebo teprve vznikajících témat informatiky.

„FedCSIS je největší mezinárodní multikonference ve střední Evropě, zabývající se počítačovými vědami a informačními systémy. Pro naši fakultu je velkou poctou pořádat takové významné setkání informatiků," upřesňuje prof. Pavel Tvrdík, děkan Fakulty informačních technologií ČVUT a předseda letošní konference FedCSIS. Podle jeho informací lze předpokládat účast více než 300 odborníků z Evropy, Ameriky, Asie i Austrálie.

Čtyřdenní program vědecké konference, plný intenzivních přednášek a rozhovorů, je velkou příležitostí k navázání nových partnerství nejen v oblasti výzkumu, ale i mezi akademickou obcí a průmyslem. Konferenci tvoří mimo jiné také pět klíčových přednášek významných vědců. Jedním z nich je i Jan Vitek, profesor informatiky z Northeastern University v Bostonu a vedoucí laboratoře PRL@prague na FIT, jehož oblastí výzkumu jsou programovací jazyky (přednáška „Data Analysis for the Masses" se uskuteční 3. září od 11.30 hod.). Dalšími jsou Giancarlo Guizzardi, Marjan Mernik, Zbigniew Michalewicz a Peter Palensky.

Poprvé se konference FedCSIS konala před více než 10 lety v Polsku. V letošním roce je premiérově v Praze. Na její organizaci se společně s Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze významně podílí Polish Information Processing Society a polská sekce IEEE Computer Society.

Zdroj: 
technickytydenik.cz