Datum zveřejnění: 
25. 8. 2017

Glukometr se softwarovým řešením, který poskytuje informace i on-line, vyvinuli studenti ČVUT Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous. Uspěli se svým řešením v konkurenci 54 týmů z celého světa v mezinárodní soutěži Microsoft Imagine Cup v americkém Redmondu. Ministr zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, je ocenil diplomy.

Zeptali jsme se autora nového řešení Marka Nováka, proč se zaměřili právě na glukometr?

Reagovali jsme na poptávku na trhu po glukometrech. Zdravotnická technika je na inovace pomalá oproti standardní elektronice, jako jsou notebooky a smartphony, kde vidíme bleskové pokroky každý rok. Naproti tomu glukometry vypadají dnes prakticky stejně jako před pěti, deseti, možná i patnácti lety. Zjistili jsme, že i když u současných glukometrů jsou k dispozici softwarová řešení pro lékaře i diabetiky, úroveň uživatelského rozhraní směrem k diabetikům není jejich silnou stránkou. Proto jsme se rozhodli inovovat hardware v tom, že jsme přišli s glukometrem ve formátu kreditní karty o tloušťce jen čtyři milimetry, který se oproti dnešním řešením vejde se vším příslušenstvím do peněženky nebo pouzdra pro smartphone. A následně, pokud zařízení má být pro diabetické děti, kterých je v ČR 3500 až 4000, může se upravit jeho vzhled směrem k pohádkám, různým barvám a obrázkům. Jinak bude vypadat glukometr pro malé děti, jinak pro teenagery.

Předpokládáte, že vzhled glukometru přispěje k tomu, že se děti budou raději měřit?

Pro diabetické děti to už nebude sterilní glukometr, něco, co obtěžuje, ale oblíbená hračka. Asociace směrem k dětem máme i v softwaru, kdy symbol jahůdky imituje hezky kapku krve. Například i měření se v naší aplikaci nazývá strawberry time, tedy jahodová chvilka. Tímto způsobem se snažíme děti motivovat, protože diabetes je celý o disciplíně a motivaci pacienta.

Má glukometr přínos i pro rodiče diabetických dětí?

Nabízíme rodičům možnost, aby data mohli sdílet v reálném čase. Když se dítě změří a výsledky jsou špatné, rodič během pár sekund se o tom může dozvědět i s polohou dítěte, která je důležitá, když hladina cukru je tak nízká, že hrozí bezvědomí. Rodič může dítě hned kontaktovat. Údaje jsou ve webové aplikaci a pracujeme také s nejmodernějšími trendy vývoje softwaru, používáme ke komunikaci s rodiči tzv. bota, jako robota, a můžeme posílat data přes Skype, Messaenger atd.

Jak mohou využít moderní komunikace v péči o dětské diabetiky lékaři? Odpověděl člen týmu Tomáš Pikous

Doktorům umožňuje webová aplikace generování reportů ohledně měření. Zároveň, zatím experimentálně, je tam analýza dat za určitý časový úsek.

Co očekáváte od spolupráce s diabetology a rodiči? Zeptali jsme se znovu Marka Nováka

S diabetology i rodiči spolupracujeme a v pokročilejší variantě může být i to, že na základě změřených dat jim poskytneme přibližnou úvahu nad tím, kde je v datech něco špatně. Například místo aby rodič musel prohlížet posledních 100, 200 měření, může si data nechat zanalyzovat – řekneme, jsou tam hypoglykémie, které nastávají tehdy a tehdy, třeba po snídani, dejte si na to pozor. Také mu ukážeme úroveň kompenzace, jestli se dítě kompenzuje dobře, nebo ne. V momentě, kdy budeme na trhu a budeme mít anonymizovaná data ke zpracování, bychom určitě chtěli využít tyto služby k následným analýzám. Kromě exportů do aplikace zvažujeme i možnost vstupu do standardizovaných systémů.

Jaké další výhody pro diabetiky vaše řešení přináší?

Trend, který se snažíme sledovat, je zjednodušení. Dnešní aplikace pro smartphony, které jsou diabetikům nabízeny, jsou složité. Uživatel musí zadat spoustu hodnot. Ve spolupráci s diabetology jsme omezili na naprosté minimum informace, které musí diabetik zadávat, čímž zvyšujeme disciplínu uživatele, protože ho to nebude obtěžovat. Zadá nějaké informace, typicky tři, čtyři hodnoty, a vrátí mu to inzulinový bolus, tedy jakou dávku si musí aplikovat. K tomu má další funkce jako ukládání dat a možnost sdílení. Cílem není kompenzovat glykémii naprosto dokonale, ale naučit diabetika disciplíně, aby svoji glykémii kompenzoval dobře.

Tím, že jsme maximálně zjednodušili hardware, může pro další varianty zůstávat stejný, a jen se velice jednoduše změní software. To nám dává možnost reagovat ne v řádu měsíců nebo let, jsme schopni updatovat v mobilní aplikaci prakticky okamžitě. Můžeme reagovat na zpětnou vazbu diabetiků, diabetologů v reálném čase, nebo v horizontu dnů až týdnů. Když už se bavíme o rozhraních, tak lze do budoucna uvažovat o optimalizaci i směrem k seniorům, mají častěji problém se zrakem, ve hře je zvětšení textu, implementaci hlasového rozhraní, dá se toho vymyslet ještě víc.

Jak tedy měření posilující motivaci dětí probíhá?

Před měřením si děti v aplikaci odhadnou, jakou hodnotu cukru v krvi asi budou mít. To je učí poslouchat své tělo a předem poznat, jestli mají hodnotu vyšší nebo nižší než doporučenou. Potom přenesou kapku krve na měřicí proužek v glukometru a výsledky se téměř okamžitě objeví v aplikaci. Za pravidelná měření a dobré odhady sbírají děti body ve formě jahůdek.

Proč byla zvolena za symbol právě jahoda? řekla vývojářka aplikace Barbora Suchanová

Jahody jsou ovoce, které má nejnižší glykemický index. Zároveň vypadá jako kapka krve, pohled na ni není ale tak stresující.

Plánujete, že se chytrý glukometr dostane k diabetikům příští rok. Jaká bude jeho cena? odpověděl Marek Novák

V současné době hledáme investora, který by pokryl náklady na dokončení vývoje, výrobu a uvedení na trh. V České republice a dalších zemích v Evropě pro pacienty existuje zavedený systém úhrad proužků, počítáme tak se zařazením našeho glukometru do těchto systémů. Samozřejmě vnímáme na základě zpětné vazby od diabetiků i potřebu jejich zlevnění při prodeji koncovým zákazníkům, to znamená nákup proužků nad rámec úhrad.

K revolučnímu glukometru, který vznikl jako start-upový projekt, se vyjádřila také MUDr. Barbora Obermannová z centra pro léčbu diabetických dětí Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol. Centrum pečuje o zhruba 650 dětí s diabetem převážně prvního typu, nejmladší má půl roku. Zejména adolescenti se prý ptají, proč je jejich technika tak zastaralá. MUDr. Obermannová MT řekla:
Oceňuji hlavně miniaturizaci a design, jsem ráda, že je to dílo českých studentů. Viděla bych jako zásadní přínos hlavně sdílení dat, což je důležité, rodiny toho času řeší předávání dat posíláním SMS, nebo domácími aplikacemi. Zejména u adolescentů vidíme určitý blok, necítí se před vrstevníky dobře, když mají vytáhnout nějaký přístroj a změřit si glykémii, což vede k tomu, že se neměří. I proto nejčastěji se vynechává měření glykémie před obědem ve škole, tento blok bývá od mladého školního věku dlouho do dospělosti a vede k tomu, že si diabetik nesprávně zvolí dávku inzulínu, nesprávně se zkompenzuje a nemá dobré výsledky, což je špatné z hlediska dlouhodobých problémů. Nový glukometr by vše mohl usnadnit, jeho vzhled je pro mladé lidi přijatelnější. Prototyp jsem zatím neměla možnost vyzkoušet. Slyšela jsem o glukometru už dřív, od otce diabetického dítěte. Z toho soudím, že zájem o něj bude obrovský.

Zdroj: 
tribune.cz