Datum zveřejnění: 
24. 8. 2017

Průmysl 4.0 je patrně nejskloňovanějším termínem posledních let v oblasti výroby. Jenže chybí odborně vyškolení pracovníci. A bez nich přechod na vyšší stupeň průmyslu nepůjde. Pomoci má nový doktorský obor na univerzitách.
Na konci roku 2018 by mohla být udělena akreditace nového studijního programu určenému přímo pro uchazeče z průmyslu. Vyučovací jazyk: angličtina. Studovat půjde na brněnském Vysokém učení technickém i pražském ČVUT. "Jedním z aktuálních problémů je nedostatek vedoucích odborníků schopných zvládnout složitost Průmyslu 4.0 v celé jeho šíři. Chybí nám vzdělaní lidé, kteří dokážou problematiku obsáhnout," připomněl rektor VUT Petr Štěpánek.
Tato slova zazněla v červnu v Brně na semináři, který se zabýval právě otázkou, jak na Průmysl 4.0. "Velmi brzy budeme potřebovat tyto specialisty, jsme si tudíž vědomi nutnosti rychlého dovzdělání odborníků pro oblast Průmyslu 4.0. Zejména těch, kteří působí v manažerských pozicích. VUT a ČVUT proto připraví společný doktorský studijní program, na kterém se budou podílet fakulty a výzkumná centra obou největších českých technických univerzit," nabídl Štěpánek možné řešení. ? Desítky irem i ministr

Semináře se zúčastnily také desítky jihomoravských irem, ale také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, který upozornil, že jeho úřad momentálně aktuálně připravuje výzvu se zaměřením na Průmysl 4.0. "Chceme, aby požadavky vzešly přímo z praxe a aby bylo možné výzvu zveřejnit letos v září. Počítáme s alokací zhruba půl miliardy korun. Výstupy ze setkání se budou projednávat s Výborem pro Průmysl 4.0, který vznikl z rozhodnutí vlády," řekl ministr.
Brno se také možná dočká testovací laboratoře pro Průmysl 4.0. První taková se u nás buduje v Praze, ale vyjít má i na jih Moravy. "Základní myšlenky Průmyslu 4.0 stojí na mezioborové spolupráci. Stále se objevují nové technologie, máme nové požadavky na průmyslovou výrobu, kdy se snažíme o individualizovanou výrobu s co nejkratší výrobní dobou. Společně s výzkumným centrem CEITEC VUT a německými partnery jsme pro tento záměr získali financování 1. fáze projektu RICAIP, který má za cíl položit základy budoucího česko-německého výzkumného centra pokročilé průmyslové výroby s ambicí rozvoje evropské vědecké infrastruktury," poznamenal ředitel institutu ČVUT Vladimír Mařík. Dodal, že pražská i brněnská univerzita ponesou velký díl zodpovědnosti za směřování Průmyslu 4.0.
V oblastech spojovaných s takzvanou čtvrtou průmyslovou revolucí mohou výzkumná centra VUT nabídnout spolupráci menším i středním průmyslovým podnikům v oblasti vývoje strojírenských technologií, robotiky, virtuální a rozšířené reality, simulace a modelování reálných procesů, automatizace nebo zabezpečení dat.      

Autor: 
MICHAL ČEJKA
Zdroj: 
Moravské hospodářství