Datum zveřejnění: 
23. 8. 2017


Chomutov má vlastní design svítidel veřejného osvětlení. Ten vychází z loga města. „Nápad na vlastní styl krytů svítidel vyšel z týmu odboru rozvoje a investic a dává městu kus vlastní jedinečnosti,“ říká náměstek primátora David Dinda. Podle dodavatele svítidel je Chomutov asi jediným městem, který si nechal design veřejného osvětlení navrhnout jen pro sebe.

Vznik designu pro Chomutov nebyl zcela jednoduchý. „Prvním nápadem bylo využít odkaz chomutovského rodáka matematika Františka Josefa Gerstnera. Matematické křivky obsažené v jeho práci jsme zkoušeli promítnout do designu svítidla. Nakonec se ale při počítačovém modelování nepodařilo najít variantu, která by neovlivnila světelné parametry svítidel,“ popisuje ředitel dodavatelské společnosti SATHEA Jan Horák.  Proto se návrháři pustili do druhé varianty, kterou je logo města Chomutova.  „Logo je tvořeno čtyřmi částmi ve tvaru gotického oblouku symbolizujícími jednotlivé části města. Jedna z těchto částí byla z loga oddělena a ve stylizaci listu na stonku ovinuta kolem svítidla. Tato varianta zjemnila minimalistický vzhled svítidel a propojila historický odkaz místa s moderní úspornou technologií,“ dodává Horák s tím, že firma na návrhu spolupracovala se studenty Fakulty stavební ČVUT v Praze. Samotné kryty jsou vyráběny ze slitiny hliníku a hořčíku.

Pilotním projektem umístění designového krytu na svítidla bylo vybráno obnovené náměstí T. G. M. „Dále budou designová svítidla instalována v ulici Čelakovského v rámci druhé etapy její rekonstrukce,“ dodává vedoucí odboru rozvoje a investic Hana Nováková.

Veřejné osvětlení je nejhustší technickou infrastrukturou města, kterou postupně rekonstruuje. Chomutov se chce vyhnout situaci, kdy by se v každé ulici nahradila svítidla jiným typem, proto pracuje na standardizaci jejich obměny a součástí je i vlastní design některých komponent, které nejsou jen funkční, ale také estetické. Město navíc šetří při nákupu jednoho typu náhradních dílů, tak i při optimalizovaném servisu. Svítidla s unikátním designem také nelze jednoduše prodat a nestávají se terčem kriminality. 

Autor: 
Tomáš Branda
Zdroj: 
chomutov-mesto.cz