Datum zveřejnění: 
22. 8. 2017

Studenti Fakulty elektronické ČVUT Praha dostali ocenění ministerstva zdravotnictví za nový glukometr

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová předali ocenění třem studentům ČVUT v Praze, kteří zvítězili v mezinárodní soutěži Imagine Cup. Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous uspěli v konkurenci 54 týmů z celého světa.

„Mám velkou radost z toho, že u nás máme tak chytré a šikovné mladé lidi. Vážím si také toho, že své nadání věnovali pacientům trpícím cukrovkou a že přístroj pomůže těm nejmenším,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, která se o léčbu dětí celoživotně odkázaných na užívání inzulinu dlouhodobě zajímá.

V současné době žije v České republice zhruba 860  tisíc diabetiků a odhadem dalších 250 000 o svém onemocnění dosud neví. Na zdravotní komplikace spojené s diabetem zemře každý rok více než 20 000 pacientů. Mezi nemocnými je bohužel i velmi mnoho dětí, pro které je předcházet problémům spojeným s nebezpečnou chorobou obzvláště obtížné.   

Ocenění studenti přišli s přelomovým projektem nového glukometru se softwarovým řešením, který má pomáhat nejen dětem. Má jim tak zjednodušit kontrolu nad touto nebezpečnou nemocí. Nový glukometr je nejtenčím na světě. Má rozměry platební karty o tloušťce 4 milimetry a nemá ani tlačítka či displej, což může šetřit náklady při výrobě. Společně s mobilní a webovou aplikací nabízí kompletní řešení pro diabetické rodiny, které díky tomu mohou v případě nebezpečí ihned reagovat na situaci.

K ocenění se vyjádřil i děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, prof. Pavel Ripka. „Těší mne, že práci našich studentů oceňují nejen jejich profesní kolegové, ale i reprezentanti odborné lékařské komunity. My technici víme, že studenti dokázali chytře spojit chytrý hardware a software (to je ostatně motto naší fakulty) a vytvořili technické řešení oceněné v celosvětové soutěži. Líbil se nám i grafický vzhled a kvalitní prezentace nového výrobku a odvaha mladého týmu pokusit se vyvinutý produkt dotáhnout do výroby. Ocenění ministra zdravotnictví nám ale ukazuje, že nový glukometr přináší inovaci, díky které může významně lépe posloužit diabetikům, zejména těm dětským.  A to je vlastně to nejdůležitější.“

Ministr a náměstkyně na závěr studentům poděkovali a popřáli jim mnoho úspěchů ve studiu i v budoucím životě.

Zdroj: 
florence.cz