Datum zveřejnění: 
22. 8. 2017

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
Tři mrtvá telata na Vlašimsku má na svědomí zásah elektrickým proudem ze sloupu vysokého napětí. Elektrický vývoj zřejmě způsobila poštolka, která si na sloup uprostřed pastviny sedla. Nabízí se ale otázka, co by se stalo, pokud by ve chvíli výboje stál u sloupu člověk.

Josef MÁDLE, redaktor:
Takový pohled měli zaměstnanci farmy v Olešné při ranní obchůzce pastvin. Tři bezvládné kusy telat ležely přímo pod sloupem vysokého napětí. Usmrcení skotu proudem potvrdil i přivolaný veterinář.

Josef VOLŠICKÝ, chovatel masného skotu:
Bylo vidět, že tam jsou úlomky z izolátoru a bylo teda zjevné, že skutečně  k nějakému výboji  vysokého napětí muselo dojít.

Josef MÁDLE, redaktor:
O pár metrů dál navíc leželo i popálené tělo poštolky. Dravec se zřejmě dotkl tělesa, tím způsobil elektrický výboj, který sjel až do země a telata zasáhl.

Kateřina HORÁKOVÁ, mluvčí ČEZ:
Tím, že to vypadá, že ta telata byla přímo pod tím sloupem, tak vlastně mohlo dojít k takzvanému krokovému napětí.

Josef MÁDLE, redaktor:
Na rozdíl od ostatních betonových sloupů na tomto chybí takzvaný ptákosed, tedy nejvyšší místo, kam sedají ptáci a není vidět také ani uzemnění.

Veronika ČERMÁKOVÁ, mluvčí PČR Benešov:
Věcí se v současnosti intenzivně zabýváme a zjišťujeme, zda nedošlo k naplnění skutkové podstaty některých z trestných činů nebo přestupků.

Josef MÁDLE, redaktor:
Podle odborníků z ČVUT ale každý sloup uzemněn být nemusí.

Josef VOLŠICKÝ, chovatel masného skotu:
Naši zaměstnanci nechtějí teď chodit na pastviny, protože za jasného počasí vás prostě vás může u toho sloupu prostě něco zabít.

Zdeněk MÜLLER, vedoucí Katedry elektroenergetiky ČVUT:
Ta zvířata, speciálně skot, má nohy poměrně daleko od sebe, takže jsou na to elektromagnetické pole mnohem citlivější než lidé. Může se stát, že dojde k nehodě, která zabije zvíře, ale třeba člověka by nezabila.

Kateřina HORÁKOVÁ, mluvčí ČEZ:
Neevidujeme v historii žádný případ, kdyby se tohle stalo člověku.

Josef MÁDLE, redaktor:
Chovatel dobytka odhaduje škodu na 110 tisíc korun, a to včetně nákladů na odvoz uhynulých kusů do kafilérie. Jestli ČEZ jako provozovatel sítě škodu chovateli uhradí, zatím není jisté. Farma zvažuje spor řešit i soudní cestou

Zdroj: 
PRIMA Family