Datum zveřejnění: 
19. 8. 2017

Malou kartičkou, která se vejde v klidu do peněženky, si dítě přes mobil změří hladinu cukru. Výsledek se hned zobrazí i rodičům. Tento nápad vynesl trojici studentů pražské Elektrotechnické fakulty ČVUT obrovský úspěch. Se svým projektem "chytrého" glukometru X. GLU vyhráli prestižní celosvětovou studentskou soutěž zaměřenou na moderní technologie Imagine Cup. Je to poprvé, co hlavní cenu získal tým z České republiky. "Smysl soutěže je inspirovat mladé lidi, aby pomocí technologií nacházeli kreativní a odvážná řešení současných problémů," řekla Biljana Weber z pořádající společnosti Microsoft.
Vítězství v soutěži Imagine Cup není prvním úspěchem projektu X. GLU. Již na začátku tohoto roku byl oceněn cenou Wernera von Siemense za nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace za rok 2016. Prvotní nápad na vytvoření kartového glukometru vznikl v roce 2015. Návrh softwarového řešení pro diabetické děti přišel o rok později.

Máme potenciál ulehčit život

Cukrovkou trpí více než 400 milionů lidí po celém světě. Podle dat Diabetické asociace ČR se u nás v roce 2015 léčilo s tímto onemocněním 250 tisíc lidí. Celosvětově počet diabetiků roste každým rokem.
"Diabetes je celosvětovým problémem a vyhlídky do budoucna nejsou pozitivní. Věříme, že náš produkt má potenciál pomoct. Stavíme na existujících ověřených technologiích a diabetikům chceme dát produkt, který jim pomůže život s diabetem lépe zvládat a zároveň nabízí funkce, jež současná řešení nemají," říká Barbora Suchanová, která mluví za tým X. GLU.
Projekt pomůže hlavně dětem. Současná měřící zařízení totiž mohou být dětem na obtíž svou velikostí. Starostí pro rodiče pak jsou často drahé přístroje a absence kontroly, zda dítě přísný režim dodržuje. Glukometr X. GLU některé z těchto problémů úspěšně řeší. Má totiž velikost platební karty, která se pohodlně vejde do peněženky.
X. GLU využívá stejného principu jako současné přístroje. "Glukometr pracuje na ověřené technologii jednorázových měřicích proužků. Při jeho návrhu byl kladen důraz na rozměry, spotřebu a výrobní náklady," říká Suchanová. Snížení výrobních nákladů zajistí malé rozměry přístroje a absence baterie. Přenos dat totiž zajistí technologie NFS, kterou známe například z bezkontaktních platebních karet.
Stěžejním bodem projektu je jednoduché propojení přímo s aplikací na chytrém mobilním telefonu, který dnes vlastní téměř každé dítě. K nahrání výsledků měření do mobilní aplikace stačí přiložit kartový glukometr k zadní straně telefonu.
Aplikace bude děti kromě hlídání hladiny cukru také motivovat herními prvky k pravidelnému měření a rodiče získají přístup k výsledkům. Aplikace má i upozornění, pokud je hladina cukru tak nízko, že hrozí bezvědomí.
"Paralelně s kartovým glukometrem už v rámci X. GLU běží i spolupráce s výzkumnými institucemi. Naším primárním cílem je v současné době uvést kartový glukometr na trh," řekla Suchanová.      

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes