Datum zveřejnění: 
18. 8. 2017

Češi začali nabízet řešení, která mohou ochránit přeplněná náměstí před teroristy za volantem. Jedním z nich je truhlík ze speciálního betonu, který by měl zastavit (a zničit) kamion rozjetý do davu. Běžné zábrany, které lidé znají třeba z vánočních trhů, totiž nemusejí být účinné.
U zrodu projektu stáli před několika lety vědci z brněnské Univerzity obrany a ČVUT v Praze. Motivace byla zřejmá: riziko teroristických útoků v Evropě, zejména ničivé nájezdy nákladními auty. Loni při nich v Nice, Stockholmu a Berlíně zemřelo dohromady více než sto lidí. A další oběti přibyly včera v Barceloně.
Zároveň může jít o zajímavý byznys. Investorem výzkumu je česká firma Institut ochranných betonových konstrukcí ze Žďáru nad Sázavou, která vynálezy nabízí na trhu. O bezpečnostní květináče a spojenou dvojici laviček – vyvinutou tak, aby co nejvíce pohltila výbuch a kryla osoby před střelbou – už projevilo předběžný zájem několik českých měst.
"Ochranné prvky ze speciálního materiálu drátkobetonu budeme v září prezentovat bezpečnostní radě města Ostrava. O jejich představení projevili zájem i v Plzni. Zároveň se výrobky snažíme nabízet v zahraničí, například ve Velké Británii, Německu, Francii a na Blízkém východě," popisuje jednatel firmy Tomáš Pětroš.
Cena protiteroristického květináče včetně instalace se podle něj pohybuje na úrovni spodního řádu stovek tisíc korun, lavička pak v řádu desítek tisíc. Příští týden firma výrobky představí na ruském veletrhu Army 2017.
"Běžně používané zábrany útoku zabránit nemusejí. Když nákladní auto najede pomalu do překážky o hmotnosti jeden a půl tuny, odsune ji a může se dál rozjet plnou rychlostí," líčí Pavel MaňaszUniverzity obrany, jehož nápad stál u zrodu projektu. Jeho kolega z ČVUT Josef Fládr vyvinul specifický materiál a společně si lámali hlavu nad tím, jak jej využít v praxi. Následně Maňas vymyslel první z ochranných prvků.
Protiteroristický truhlík je navržen tak, aby zapadl do městského mobiliáře. Podle propočtů je schopen udržet 22tunové auto jedoucí 100 kilometrů v hodině.      

Zdroj: 
Lidové noviny