Datum zveřejnění: 
18. 8. 2017

Michal KUBAL, moderátor:
Útoky autem jsou v posledních měsících oblíbenou taktikou teroristů při atentátech, minimálně v evropských městech. K podobným, nepříliš sofistikovaným, ale účinným akcím je vyzvaly i špičky organizace Islámský stát. Jednou z možností obrany je instalace mobilních zábran na chodnících. Vyvíjejí je i čeští vědci z ČVUT a shodou okolností je dnes předváděli veřejnosti. Mají výhodu, že se s nimi dá snadno manipulovat, není k tomu zapotřebí žádná technika, a dokonce ani speciálně školení pracovníci.

Hana VORLÍČKOVÁ, redaktorka:
Tak se staví zátarasy, které mají chránit dav před vjezdem aut. Jsou z betonových kompozit a jeden díl váží kolem 50 kilogramů.

Jan ZATLOUKAL, ČVUT v Praze:
Je to tak strašně jednoduchý na použití, že to zvládne sestavit absolutně kdokoli, prostě po pětiminutové instruktáži.

Hana VORLÍČKOVÁ, redaktorka:
A tady už zábrany auto zastavily.

Radoslav SOVIAK, ČVUT v Praze:
Tady tyhle ty čáry značí vlastně původní stav té konstrukce, která, ta konstrukce byla před tím nárazem. Tady je ten začáteční stav, takže vidíte, že takhle krásně jako nám vybočila ve tvaru nebo jak do toho narazilo to auto.

Hana VORLÍČKOVÁ, redaktorka:
Na testy se přijeli podívat i policisté z Německa, kteří stejně jako jejich kolegové po Evropě hledají nejlepší způsoby, jak chránit obyvatele před útoky vozidel.

Iven EISSNER, policejní ředitelství v Drážďanech:
Na případná ohrožení se chceme připravit. Proto i my budeme potřebovat nějaké technické zábrany.

Hana VORLÍČKOVÁ, redaktorka:
Desky jsou odolné nejen proti nárazům auta, ale i proti výstřelům ručních zbraní.

Jan ZATLOUKAL, ČVUT v Praze:
Tady máme asi 30 nebo 40 zásahů 9 milimetrů Loger, máme to na spáru, máme to na plochu a tady máme 17 ran do jednoho místa a pořád ještě ta deska neprošla skrz.

Hana VORLÍČKOVÁ, redaktorka:
Jejich nákup nevylučuje do budoucna ani stát, který by je půjčoval třeba obcím.

Pavel ŠVAGR, ředitel Správy státních hmotných rezerv:
V tuhle chvíli es uzavírá rozpočet na rok 2018. Tam samozřejmě s pořízením těchto mobilních zábran nemáme kalkulováno, ale samozřejmě s dají dělat i mimořádné věci.

Hana VORLÍČKOVÁ, redaktorka:
Jedna deska by měla stát kolem 3 tisíc korun. Mobilní zábrany lze použít i na konání jednorázových akcí, jakými jsou například velikonoční nebo vánoční trhy. Hana Vorlíčková, Česká televize.

Michal KUBAL, moderátor:
Ještě jedna česká stopa. Kvůli útoku v Barceloně se dneska večer petřínská rozhledna, na kterou se teď díváme živě, nasvítí do španělských barev, tedy žlutočervených. Světla by se měla rozzářit kolem půl deváté. Situaci ve Španělsku dál sledujeme a od devíti hodin se odsud z tohoto studia bude vysílat hodinový speciál, který se bude věnovat nejen tomuto útoku, ale i tomu finskému, o kterém jsme slyšeli, který se odehrál dnes v podvečer. Detaily o něm doplní Jakub.      

Zdroj: 
ČT 1