Datum zveřejnění: 
18. 8. 2017

Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka:
A v pohotovosti je pro případ podobného útoku samozřejmě i Česko. V Praze se dnes proto testovalo unikátní zábrany, které mají být schopné efektivně zastavit auto. Důvodem těchto výrazných policejních manévrů před víkendem je i konání několika velkých kulturních akcí s desetitisíci účastníky. Více už v reportáži Karolíny Hošek.

Karolína HOŠEK, redaktorka:
Neprůstřelný český vynález, který je schopný bezpečně zastavit i 1,5tunové auto jedoucí 50kilometrovou rychlostí. Na testy speciálních zábran z dílny ČVUT se dokonce přijela podívat i německá policie.

Jan ZATLOUKAL, inženýr:
Máme stavebnicové díly, které každý jeden váží maximálně 55 kilo, takže vlastně jsou manipulovatelné pouze v rukách, není k tomu potřeba vůbec žádná manipulační technika.

Karolína HOŠEK, redaktorka:
Desky sou vyrobené ze speciálního cementu a vysokopevnostních ocelových vláken. Jedna z nich vyjde na dva až tři tisíce korun. Samotný průběh testu nesmíme natáčet, prý z bezpečnostních důvodů.

Iven EISSNER, německý policista:
Bylo to nesmírně zajímavé vidět. Tenhle problém se snažíme vyřešit už dlouho.

Karolína HOŠEK, redaktorka:
Zájem o technologickou vychytávku projevil i stát. Kdy a za jakých podmínek by se mohla dostat do ulic, ale ještě není jisté.

Pavel ŠVAGR, předseda Státní správy hmotných rezerv:
Mobilní zábrany, které jsou dobře postavitelné, lehce rozmontovatelné, rychle, flexibilně umístitelné, to mně dává smysl.

Karolína HOŠEK, redaktorka:
Dosud používané betonové zábrany byly totiž kritizované, jak pro složitou manipulaci, tak nedostatečnou pevnost. Centra českých měst přesto plnily, zejména loni. Tady na Staroměstském náměstí jsme však po betonových zátarasech, které jsme tady mohli vídat například v době vánočních trhů, pátrali marně. Pražští policisté budou mít o víkendu na pilno o několik kilometrů dál. Desetitisíce lidí totiž do Letňan přiláká koncert Robbieho Williamse.

Tomáš HULAN, mluvčí Policie ČRm Praha:
Prosíme návštěvníky těchto akcí, aby i oni byli obezřetnější, všímali si jakýchkoli anomálií, jakýchkoli mimořádností.

redaktor:
Otázkou možných teroristických útoků se zabývají i policisté v Hradci Králové. Tady na letišti se až do neděle koná jeden z největších hudebních festivalů a přijelo sem několik tisíc lidí.

Karolína HOŠEK, redaktorka:
Třetím kritickým srocením lidí bude kromě Williamse a hradeckého Hip Hop Kempu akce v severních Čechách.

redaktor:
Několik tisíc návštěvníků čekají i tady na festivalu Mácháč v Doksech. I tady panují velmi přísná bezpečnostní opatření.

Ivana BALÁKOVÁ, mluvčí Policie ČR, Česká Lípa:
Do bezpečnostního opatření jsou již standardně zapojeny taky takzvaně prvosledové hlídky, jejichž úkolem je rychle a adekvátně reagovat na mimořádné situace.      
 

Zdroj: 
PRIMA Family