Datum zveřejnění: 
17. 8. 2017

Oblast dopravy je výsostným územím exponenciálních technologií. Součástky vyrábí specializované 3D tiskárny, uplatňují se zde zcela nové materiály, do hry vstupují také nové způsoby využití energie. Díky bezdrátovým technologiím spolu jednotlivá zařízení dokážou komunikovat, aniž bychom o tom my - jejich uživatelé - vůbec věděli. Zásadním posunem je odklon od personifikované osobní dopravy, založené na potřebě vlastnictví dopravního prostředku směrem jeho sdílení (pay-per-use), a to dokonce bez řidiče.

Když si k tomu připočteme pozitivní dopad na životní prostředí, budoucnost dopravy vypadá poměrně slibně. Vzniká tu tak zcela nový ekosystém, který díky networkingu navíc nabízí spoustu příležitostí i menším konkurentům dnešních mezinárodních dopravních gigantů. Uplatnit v byznysu se dnes můžete velmi úspěšně i s pouhou mobilní aplikací.  

Budoucnost mobility nemá žádné limity

Hlavním tahounem v oblasti mobility a automatizovaných dopravních systémů se stal automobilový průmysl. A je to logické - řídící systémy našich vozů jsou už dnes plné nových technologií a vychytávek a továrny na jejich výrobu okupují roboti. O chování vašeho nového vozu už mnohem více rozhoduje umělá inteligence než noha na plynu a ruce na volantu. Počet automobilů v posledních desetiletích roste téměř exponenciálně na všech kontinentech světa, což ještě urychluje dosud nenápadný rozvoj elektromobility a dalších alternativních řešení. Ruku v ruce s tím bují služby založené na sdílení dopravních prostředků. A nemusí jít jen o auta, jsme svědky inovativních řešení například i v cyklistice - pražská Festka se spojila s ČVUT a společně vyvíjejí “vesmírné kolo” - jako první na světě ho chtějí vyrobit z grafenu. Revoluce probíhá i na poli veřejné dopravy, na začátku září se budou po Pražské tržnici v Holešovicích “prohánět” indické plně autonomní elektroautobusy.

Zdroj: 
flowee.cz