Datum zveřejnění: 
16. 8. 2017

V týdnu od 21. do 25. srpna 2017 se na půdě Českého vysokého učení technického v Praze sejdou dívky z celé České republiky ve věku 14 až 19 let. Věnovat se budou programování, kódování a vytváření vlastního blogu, webu nebo her. Týden letní IT školy již třetím rokem organizuje ČVUT se společností Czechitas a snaží se tím dívkám ukázat, že IT není pouze klučičí doménou.

[Studentky středních škol zažijí na ČVUT v Praze týden plný tvorby webu, grafiky a programování] Studentky středních škol zažijí na ČVUT v Praze týden plný tvorby webu, grafiky a programování. Program je určen pro úplné začátečnice bez předchozí zkušenosti s IT. „Během letní školy se dívky seznámí se základy různých IT disciplín, získají si vztah k informatice, což jim může pomoci v rozhodování, jakému oboru se budou věnovat po ukončení střední školy. Rádi bychom, aby studentky středních škol pro sebe objevily možnost dalšího studia na technické univerzitě a tím směřovaly svoji kariéru do některého z technických oborů, v tomto případě do IT," uvádí koordinátorka projektu Ing. Ilona Prausová z Rektorátu ČVUT. Aktuálně studuje IT obory 14,4 % studentek z celkového počtu studentů na Fakultě informačních technologií ČVUT, na Fakultě elektrotechnické ČVUT je to 15 %.

Většina seminářů a kurzů probíhá v učebnách Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze v Dejvicích, jeden den s legoroboty pak účastnice stráví na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí. Program doplní exkurze, například do vědecko-výzkumných laboratoří, kde se setkají s vyučujícími, které v oboru IT působí. Kromě odborného programu na dívky čeká také občerstvení a pro mimopražské ubytování na kolejích ČVUT.

„Společně se sdružením Czechitas navazujeme na předchozí dva úspěšné ročníky a věříme, že i letos se bude studentkám program líbit a že odjedou s pocitem, že IT je pro ně to pravé," říká Ing. Ilona Prausová.

Motivování dívek směrem ke studiu techniky se prostřednictvím projektu Holky, pozor! (www.holkypozor.cz) věnuje ČVUT v Praze již více jak šest let. Láká na exkurze, soutěže, přednášky a akce, jako je právě letní IT škola pro dívky.

Více informací nejen o letošním ročníku letní IT školy najdete na www.czechitas.cz nebo na http://letni-skola.czechitas.cz/.

Zdroj: 
technickytydenik.cz