Datum zveřejnění: 
16. 8. 2017

Chomutov – Nové designové kryty na lampy veřejného osvětlení doladí centrum: Náměstí T. G. Masaryka a Čelakovského ulici.

"ORIGINÁLNÍ CHOMUTOV
Chomutov má vlastní originální osvětlení. Jeho podoba vychází z loga města a podle dodavatele svítidel je Chomutov dost možná jediným městem, které si nechalo design veřejného osvětlení navrhnout jen pro sebe. První už zdobí obnovené náměstí T. G. Masaryka.
PRVNÍ NÁPAD NEVYŠEL
Na první pohled lampy připomínají štíhlé nazlátlé květy kaly. Návrháři se původně snažili otisknout do nich něco osobitě chomutovského. "Prvním nápadem bylo využít odkaz rodáka - matematika Františka Josefa Gerstnera. Matematické křivky obsažené v jeho práci jsme zkoušeli promítnout do designu svítidla. Nakonec se ale při počítačovém modelování nepodařilo najít variantu, která by neovlivnila světelné parametry svítidel," popisuje šéf dodavatelské společnosti Sathea Vision Jan Horák.

KOPÍRUJÍ LOGO MĚSTA
Proto se návrháři pustili do druhé varianty, kterou je logo města. Do podoby osvětlení ji pro ně "přetavila" studentka architektury z pražské ČVUT. "Logo je tvořeno čtyřmi částmi ve tvaru gotického oblouku, které symbolizují jednotlivé části města. Jednu z těchto částí jsme z loga oddělili a ve stylizaci listu na stonku ovinuli kolem svítidla," doplnil Horák. Na původních šestnáct lamp na náměstí T. G. Masaryka, které svým vzhledem připomínaly spíš mikrofony, tak přibyly elegantní kryty. Ty lépe ladí s historickým odkazem místa.
STEJNÝ VZHLED, JINÉ BARVY
Přes svůj křehký vzhled jsou velmi odolné. "Jsou z hydrolinia - slitiny hliníku a hořčíku, což je materiál, který se využívá v letectví, protože nepodléhá vnějším vlivům, je lehký a pevný," nastínil ředitel designérské společnosti. Dalších přibližně třicet krytů chce město objednat pro Čelakovského ulici a podle potřeby mohou přibývat i v dalších zónách. Vzhled budou mít stejný, barvy ale mohou být jiné. "V Čelakovského ulici pravděpodobně nevyužijeme zlatou barvu jako na náměstí T. G. Masaryka, protože se chceme barvami přizpůsobit prostředí," podotkla vedoucí odboru rozvoje a investic Hana Nováková. "Také pokud bychom například řešili osvětlení v klidné části města jako je Bezručovo údolí, zvolili bychom zelenou barvu," doplnila.

KLADNÉ OHLASY
Vedení města je novým prvkem nadšeno. "Dává městu kus vlastní jedinečnosti," ocenil náměstek primátora David Dinda. Kladné ohlasy ale sbírají i mezi veřejností. "Je to jemné a decentní. Lepší než ty šedé tyčky, co tu byly dříve," zhodnotila Chomutovanka Lenka Záveská. Město bude další designové kryty na osvětlení objednávat na kusy. Vlastní totiž 3D model, který v sobě ukrývá počítačový kód s poznatky finálního výrobku. Výrobu tak může zadat přesně podle potřeby a jakékoli jiné specializované firmě. Výroba přitom není nákladná. Jeden originální kryt město vychází na 400 až 900 korun. "      

Autor: 
Miroslava Šebestová
Zdroj: 
chomutovsky.denik.cz