Datum zveřejnění: 
15. 8. 2017

Byl zveřejněn jeden z předních světových žebříčků vysokých škol the Academic Ranking of World Universities (ARWU) od společnosti ShanghaiRanking Consultancy. Umístily se v něm také čtyři české vysoké školy, Harvard University je první již po patnácté v řadě.

Na celkovém prvním místě se stejně jako v minulých letech umístila Harvard University následovaná Stanford University. University of Cambridge letos dosáhla na třetí příčku, před Massachusetts Institute of Technology (MIT) a University of California, Berkeley. Nejlépe hodnocená britská vysoká škola se přitom každý rok posouvá o příčku výše - v roce 2015 byla celkově pátá, loni již čtvrtá.

Další britskou školou v první desítce je na sedmé příčce University of Oxford. Mezi prvními dvaceti nejlépe hodnocenými je kromě 16 amerických univerzit také ještě University of London (16.) a švýcarský Swiss Federal Institute of Technology Zurich (19.).

Z českých škol se nejlépe umístila Univerzita Karlova na 201.-300. místě. Na 601.-700. místě se pak umístily České vysoké učení technické v Praze, Masarykova univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci.

Ve srovnání s žebříčky THE World Reputation Ranking a QS World University Rankings, které byly zveřejněny již v červnu, lze najít některé odlišnosti. V první dvacítce univerzit žebříčku THE Ranking se letos umístily hned dvě čínské a jedna japonská univerzita. V čele žebříčku QS Rankings zase už po šesté stanula MIT. Britské univerzity včetně University of Cambridge v něm naopak zaznamenaly propad.       

Zdroj: 
vedavyzkum.cz