Datum zveřejnění: 
12. 8. 2017

Pravděpodobně jste slyšeli o profesoru Wichterlem, českém vynálezci měkké kontaktní čočky, profesoru Holém, díky jehož neúnavnému výzkumu léků proti viru HIV získala česká věda miliardy korun z licenčních poplatků, nebo o doktoru Pomahačovi, jenž se ve světě proslavil transplantací obličeje.

První dva velikáni už zemřeli, třetí žije a pracuje v USA. Doma však mají zástupy mladých následovníků, "zlatých českých hlaviček", jež vymýšlejí šikovné věci pro budoucnost světa.

Kapesní glukometr

Student ČVUT Marek Novák dostal milionový nápad. Jen do letošního léta vynesl 22letému vynálezci téměř 6 milionů korun: 5,5 milionu vyhrál před pár dny díky triumfu ve světové soutěži mladých talentů Microsoft Imagine Cup, kde jeho tým (na snímku na následující straně zleva Barbora Suchanová, Marek Novák, Tomáš Pikous) porazil i věhlasné univerzity MIT či Oxford, 300 tisíc získal už dříve jako Cenu Wernera von Siemense.

Svůj produkt (stejně jako firmu) pojmenoval X.GLU. Za "kosmickým" názvem se skrývá kapesní zdravotní pomůcka pro stamiliony lidí, kteří trpí cukrovkou: glukometr ve formátu kreditní karty s možností provozu bez baterií. "Náš koncept výrazně přispěje ke zlepšení kvality života diabetiků," slibuje podnikavý student elektrotechniky, který má tři zaregistrované patenty, další čtyři v procesu a chlubí se: "Patenty si píšu sám."

Ačkoli sama podstata přístroje až tak průlomová není, neboť zařízení pracuje na podobném principu jako současné glukometry (využívá jednorázové tzv. elektrochemické proužky), i tak miniaturizace formátu pro uložení do peněženky a propojení se smartpho-nem představují zásadní zlom, který mimo jiné umožní skokově snížit cenu, a tím i dostupnost zařízení. "Díky absenci displeje a ovládacích prvků, které jsou v mobilu, došlo nejen ke zmenšení, ale i k drastickému snížení výrobních nákladů," říká Novák. "Počítáme spo-loviční cenou proti současným přístrojům."

Další výhodou je díky propojení s telefonem snadná možnost přenosu dat a jejich zpřístupnění lékařům, rodičům diabetických dětí nebo naopak dětem seniorů diabetiků. "Data z měření zároveň diabetici využijí k výpočtu správné dávky mzuhnu." A vydělané prémie? "Většina padne na rozjezd výroby, ideálně do roka."      

Autor: 
Petr Čermák, Klára Kubíčková
Zdroj: 
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp