Datum zveřejnění: 
12. 8. 2017

Vláda schválila účast Česka na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Koncepce počítá s výstavbou vlastního pavilonu a vývojem technologie na výrobu vody ze vzduchu. Po dnešním rozhodnutí vlády jmenuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) generálním komisařem pro Expo Dubaj Jiřího Františka Potužníka, který šéfoval českému zastoupení na světové výstavě v Miláně a na jaře zvítězil ve výběrovém řízení pro nadcházející Expo.

[ArticleBox ORIGINÁL Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí : 1336994]

Potužník řekl, že ministři o koncepci, kterou navrhl, podrobně debatovali. Znovu by měl o postupu příprav kabinet osobně informovat zhruba za půl roku. V Dubaji má Česko prezentovat systém, který dokáže za pomoci solární energie produkovat vodu ze vzduchu bez použití dalších energií. Na projektu se budou podílet České vysoké učení technické (ČVUT) a Akademie věd.

"Víme, že takovýhle systém dokážeme postavit a dopadne-li to dobře, měla by to být nejen prezentace českého know-how, ale ten patent by měl zůstat v ČVUT a mělo by to být i něco, s čím by škola mohla do budoucna hospodařit v různých aplikacích," uvedl už dříve Potužník s tím, že vody není nikde dostatek a Expo se bude konat v regionu, který je na dodávkách vody ze zahraničí závislý.

[ArticleBox ORIGINÁL Jak jsme si v roce 2006 představovali první iPhone : 1331134]

Všeobecná světová výstava se uskuteční v Dubaji za tři roky, v regionu Středního východu, Afriky a jižní Asie půjde o první takovou akci. Ústředním tématem bude "Spojování myšlenek, vytváření budoucnosti".

Náklady na původní pavilon a expozici měly činit 250 milionů korun, další desítky milionů by podle návrhu mohly být navíc investovány do okolí české budovy a doprovodných programů.

"Přímo z rozpočtu počítá projekt se 160 miliony korun, 70 milionů zůstalo z Milána jako nevyčerpaná úspora, kterou bychom chtěli vyčerpat, a 20 milionů seženu ze soukromých zdrojů, podobně jako to bylo v Miláně," popsal Potužník finanční zdroje projektu.

[ArticleBox ORIGINÁL Vyrobte si hologram. Zadarmo, za 5 minut /*návod*/ : 1331674]

Voda byla jedním z klíčových témat českého pavilonu už v Miláně. Smontovaný byl z recyklovatelných modulů, které vyrobila vizovická firma Koma. Návštěvníci se v pavilonu seznamovali s Českou republikou, jejími kraji a českými úspěchy na poli vědy a moderních technologií.      

Autor: 
Pavec Jan
Zdroj: 
Mobilmania.cz