Datum zveřejnění: 
11. 8. 2017

 Marek Novák si může konečně v klidu vychutnat úspěch v jedné z nejprestižnějších soutěžích světa. Student Fakulty elektrotechniky ČVUT se ve středu vrátil ze zámoří, kde spolu s Barborou Suchanovou a Tomášem Pikousem vyhráli Imagine Cup pořádaný společností Microsoft.
Ve finále v americkém Redmondu porazili se svým projektem, který pomáhá dětem s cukrovkou, 54 týmů z celého světa a získali ocenění v hodnotě 250 tisíc dolarů, což je zhruba 5,5 milionu korun.
"Původní nápad bezbateriového glukometru je moje autorská myšlenka. Vypadá jako kreditní karta a nabíjí se pomocí kontaktu s chytrým telefonem. A v tu dobu jsem poznal i Báru s Tomášem a řekli jsme si, že by bylo dobré vytvořit k němu software," říká 23letý Marek Novák z Českých Velenic.
Zařízení vzniklo jako nový projekt X. GLU, který je zaměřený především na malé děti, jež mohou mít problémy s disciplínou, kterou léčba cukrovky vyžaduje. Pomocí nového glukometru jsou děti k dodržování přísného režimu motivovány herními prvky a odměnami za pravidelné měření přímo v aplikaci. Rodiče mohou také v případě glykemického šoku zjistit místo, kde se dítě nacházelo v době posledního měření.
"Glukometr máme patentovaný a počítáme s tím, že v příštím roce začne jeho výroba. V první řadě míříme na střední Evropu," upřesnil vysoký tmavovlasý student, který se vývoji kreativních zdravotnických pomůcek věnuje už od gymnázia.
Je spokojený, že své originální nápady může dotáhnout až do praxe, ale cení si i úspěchů nasbíraných v mezinárodních soutěžích. Vždyť prosadit se mezi nastupující vývojářskou elitou z prestižních univerzit je nejlepší motivací.
Přitom už jen stát na startovní čáře záhy po dvacetihodinovém letu do Ameriky ve dvoudenním presu, kdy porotci vyřazovali špičkové týmy jako na běžícím pásu, byl pro Čechy obrovský handicap. "Za velký úspěch jsme považovali už postup do top desítky. A když jsme se dostali mezi čtyři týmy, které odjely do natáčecích center Microsoftu, byla to tak obrovská konkurence, že záleželo opravdu na detailech prezentace před ostřílenou porotou," líčí Marek Novák.
Při vyhlašování výsledků pak bylo české trio po dvoudenním maratonu, při němž naspalo jen čtyři hodiny, tak unavené, že úspěch ani moc nevnímalo. "Ale pak jsme si pobyt v Americe prodloužili o dva týdny a procestovali Kalifornii od Los Angeles po San Francisco včetně Yosemitského národního parku a skvěle si odpočinuli," libuje si.       
 

Autor: 
Ludmila Mlsová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes