Datum zveřejnění: 
9. 8. 2017

Nymburk – Mnoho lidí ani netuší, že v Nymburce existuje firma, která proniká svými aktivitami do Evropy. Jde o firmu Nevšímal, vyrábějící lehké obvodové pláště, která aktuálně dodává fasádu na projekt do Londýna. Zatím největší její zakázkou je stavba v Bratislavě, která má výměru téměř čtyřicet tisíc metrů čtverečních. Firmu vede Petr Nevšímal, který má velmi moderní názory na podnikání. Podělil se o ně s Nymburským deníkem.

- Vaše budovy už stojí v Anglii a jinde ve světě...

Aktuálně dodáváme fasádu na projekt do Londýna. Tím naplňujeme jednu z výzev, a to být úspěšní na jednom z nejnáročnějších trhů na světě. Dostali jsme se do konkurenčního prostředí, kde působí firmy z Německa, Švýcarska, Holandska, Japonska, Číny a další. Není to však o jednom projektu, ale o systematickém budování firmy ve Velké Británii.

- Jak to všechno začalo?

Začalo to vše prakticky od nuly v roce 1990, kdy začal táta podnikat v oboru, který celý život dělal a kterému rozuměl, v topenařině a vodoinstalacích. V roce 1993 se souhrou mnoha náhod pustil do oboru hliníkových oken a fasád. Za začátkem v tomto oboru nestojí žádná propracovaná strategie. Šel s nadšením do úplně nové výzvy. Začínal na trhu, který v tu chvíli nebyl nasycený. Musím říct, že období od roku 1993 do roku 1998 bylo naprosto klíčové pro další vývoj firmy. V tom smyslu, že se vybudoval tým lidí, na kterých se staví dodnes.

- Jak vypadá situace ve vaší firmě dnes?

Dnes máme rok 2017, máme za sebou krizi ve stavebnictví, která trvala téměř 8 let a v které se firma dokázala postupně rozvíjet. Dokázali jsme udržet kontinuitu rozvoje z 90. let a můžeme stavět na lidech, kteří jsou manuálně zruční a inteligentní. Snažíme se podporovat kreativitu a vytvářet respekt napříč firmou.

- Čím jsou vaše budovy typické?

Jsme dodavatelé lehkých obvodových plášťů, neboli fasád. Sedmdesát procent tvoří hliníková konstrukce a sklo. Naše zakázky jsou specifické vysokou technickou náročností, nebo velkým rozsahem. Musí splňovat mimo jiné přísné legislativní požadavky, které jsou v každé zemi trochu specifické. Nedodržením standardů může vzniknout malér, který se teď řeší ve Velké Británii. Ve výškové budově zemřelo úplně zbytečně 80 lidí a nyní se ukazuje, že jen v Londýně podobně provedených budov jsou stovky. Největším paradoxem je, že se to stalo díky záměně vyprojektovaného materiálu, aby se ušetřilo.

- Jak vidíte dnešní situaci ve firmách? Co děláte pro to, abyste lidi motivovali?

Nedokáži hovořit za ostatní firmy. Dnešní situace je spojena s národní politikou, která v devadesátých letech rozhodla, jaký typ podnikání a firem bude podporovat. V České republice se vybudovala spousta výrobních linek, kde naši lidé pracují pro zahraniční firmy. Bohužel nastavení školství tento trend jen podporuje. Ale naproti tomu také vzniká hodně českých firem, které jdou proti tomuto trendu. Moc mě baví dnešní situace na trhu práce, kdy nemáme prakticky žádnou nezaměstnanost. Firmy nyní dostávají zpětnou vazbu od svých zaměstnanců, jak se k nim chovaly v minulých letech. Marketingové kampaně a různé akce, kde se firmy přebíjejí benefity a výší platů jsou dnešní realitou. Já se snažím na pohovorech lidem práci v naší firmě vymluvit. Je to práce těžká a pod stálým tlakem. Ne vždy se mi to však podaří a noví lidé k nám nastupují. Naše požadavky jsou vysoké, ale jinak skvělou firmu nevybudujeme. Moje osobní motivace, proč to všechno děláme, jsou právě ti lidé. Přál bych si, aby rádi chodili do práce a ta jim dávala smysl. Aby třeba díky své práci byli spokojenější i ve svém osobním životě.

- Překvapuje mě, že ve vašem mladém věku máte takové názory a cíle.

Můj vrstevník je francouzský prezident, takže nejsem až tak mladý. Každý má nějaké názory. Ty moje jsou ovlivněny výchovou, studiem, prací, cestováním a mými mentory. Do firmy jsem docházel pracovat od 14 let, takže jsem za ta léta získal spoustu zkušeností a vybudoval si slušné instinkty. Ty mi hodně pomáhají hlavně při práci s lidmi. A cíle? Jen propojuji ambice a cíle kolegů s příležitostmi na trhu. Sám si cíle mohu nastavovat jaké chci, ale pokud se to nebude shodovat s představami našich lidí, tak se vše může rychle pokazit.

---

Vizitka

Petr Nevšímal se narodil v roce 1980. Vystudoval Gymnázium v Nymburce a Stavební fakultu ČVUT. Je ženatý, má dvě děti. Rodinnou firmu, která se specializuje na lehké obvodové pláště, převzal od svého otce před rokem, ale docházel do ní už od svých čtrnácti let.       

Zdroj: 
Týdeník Nymbursko