Datum zveřejnění: 
7. 8. 2017

Ve čtvrtek 21. září 2017 se uskuteční již čtvrtý ročník Dne Technologické agentury ČR (TA ČR) a již popáté budou oceněny ty nejlepší projekty aplikovaného výzkumu s vysokým přínosem pro české hospodářství a společnost. Součástí Dne TA ČR, jehož partnerem je i portál Vědavýzkum.cz, bude také konference Open Science.

Program Dne TA ČR začne dopolední konferencí na Fakultě architektury ČVUT v Praze Dejvicích. Letošním mottem konference je Open science: otevřený výzkum, otevřené inovace, otevřenost světu.

Jejím cílem je upozornit na 4 hlavní oblasti inovačního ekosystému, který pro svůj hladký rozvoj vyžaduje: nový způsob myšlení, jednání, komunikace a spolupráce.

Program konference je koncipován do dvou částí. V první části vystoupí zahraniční odborníci z Evropy i z dalekého Japonska, jako je třeba Makoto Watanabe, ředitel japonské inovační agentury NEDO. Program bude pokračovat panelovou diskusí zaměřenou na využití výsledků výzkumu v inovacích a na celkový přístup k inovacím z uvedených čtyř perspektiv.

Celý den opět vyvrcholí galavečerem, na kterém budou předaná ocenění řešitelům nejlepších projektů aplikovaného výzkumu v nové budově Národního muzea. Odborná porota letos vybírala z osmatřiceti projektů.

Smyslem udělování Cen TA ČR je ocenění přínosu těch nejlepších projektů aplikovaného výzkumu s pozitivními dopady na ekonomiku a kvalitu života celé společnosti. Tato ocenění jsou motivací pro udržení nastavené trajektorie spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu. Ceny TA ČR jsou udíleny ve čtyřech kategoriích: Řešení pro kvalitu života, Ekonomický přínos, Užitečnost řešení a Originalita řešení.

V loňském roce získal cenu v kategorii Řešení pro kvalitu života projekt optimalizace vlastností UHMWPE (Ultra-high-molecular-weight polyethylene – tj. ultravysokomolekulární polyethylen). Díky němu se například výrazně zvyšuje životnost umělých lidských kloubů. V kategorii Ekonomický přínos zvítězil návrh na praktické využití moderních litých kovových pěn ze železa a neželezných kovů. V třetí kategorii Užitečnost řešení uspěl projekt, který se zabýval technologií zpracování řeči pro efektivní komunikaci mezi člověkem a počítačem. V poslední čtvrté kategorii s názvem Originalita řešení si odnesl ocenění návrh na využití moderních multivrstevnatých optických systémů.

 

 

Zdroj: 
vedavyzkum.cz