Datum zveřejnění: 
7. 8. 2017

Studenti programů Elektronika a komunikace a Otevřená informatika Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbora Suchanová zvítězili ve finále prestižní studentské soutěže Microsoft Imagine Cup v americkém Redmontu. Porazili 54 týmů z celého světa a domů si kromě poháru vezou 250 tisíc amerických dolarů.

Chytrý glukometr

V rámci startupu X.GLU trojice studentů vyvíjí bezbateriový glukometr, který má formát kreditní karty a je propojený s chytrým telefonem.

Cílí hlavně na malé děti trpící cukrovkou, jež mohou mít problémy s disciplínou, kterou léčba této nemoci vyžaduje.

Díky webové a mobilní aplikaci může zařízení okamžitě informovat rodiče dítěte o naměřených hodnotách. Zároveň jim oznámí polohu potomka, aby mohli případně zasáhnout.

„Chtěli jsme něco, za co se děti nemusí stydět,“ vysvětluje Barbora Suchanová v rozhovoru pro Seznam.cz

Prestižní soutěž

Microsoft Imagine Cup je celosvětová soutěž, jejímž smyslem je podpora nové generace počítačových odborníků při vývoji inovativních projektů.

Jde o úplně první vítězství pro tým z České republiky. Mezi soupeře jediného českého týmu ve finále patřili i studenti z Oxfordu nebo MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Stanfordu, což jsou nejprestižnější technologické univerzity na světě.

Za týmem X.GLU se letos na druhém místě umístili Američané s aplikací na vyhledávání konkrétních produktů ve velkých skladovacích prostorech, na třetím místě pak tým Argentinců s projektem, který využívá drony při přírodních katastrofách.

 

Autor: 
Kristýna Matějková
Zdroj: 
studentpoint.cz