Datum zveřejnění: 
3. 8. 2017

Škoda v roce 1987 údajně oslovila vysokoškolské studenty technických oborů a zeptala se jich, jak bude vypadat auto budoucnosti. A nyní studentské nápady zveřejnila. Zároveň je možné nyní na internetu zapsat vlastní nápady, jak budou auta vypadat v roce 2047.

Zda jsou nápady skutečné či nikoliv, není možné ověřit. Z provedení tří doprovodných videí se ale zdá, jakkoli jsou postprodukčně zabalena v retro hávu, že jsou natočená nyní, a ne před 30 lety. A například topení na snímku (na videu v čase 01:35) nám ta používaná před 30 lety nepřipomínají.

Ale nápady to jsou docela zajímavé, a proto jsme je porovnali s dnešní realitou. Je jich celkem deset, a co je zvláštní, mnoho z nich se určitým způsobem trefilo, byť většinou jenom přibližně.

Jako nejzajímavější nám přijde nápad studenta ČVUT Jiřího Václavka. Ten v roce 1987 údajně vymyslel řešení v podobě multiprojektového předního skla. Takové sklo by umožňovalo promítání map v zorném poli řidiče  – cestu by sledoval během jízdy. Něco podobného funguje i nyní, jenom mapa není papírová, ale digitální a využívá GPS signálu. A mapové podklady má dnes i ten nejlevnější chytrý telefon za dva tisíce korun.

 

 

Zdroj: 
novinky.cz