Datum zveřejnění: 
2. 8. 2017

Studenti pražské Elektrotechnické fakulty ČVUT vyvinuli jako první v Evropě metodu, díky které lze výrazně ušetřit za vytápění budov. Komplex budov Českého vysokého učení technického v pražských Dejvicích tak jen na vytápění ušetří ročně téměř milion korun ročně.

První instalaci zcela unikátního řešení systému vytápění provedli studenti Elektrotechnické fakulty v areálu budov pražského ČVUT v roce 2010. Zajímavostí přitom je, že tato nová metoda ovládání vytápění budov byla aplikována na topný systém ze 70. let minulého století.

"Je to právě jedna z výhod této metody, že není destruktivní, nemusíte zateplovat a investovat do rekonstrukce kotelny. Jediné co potřebujete je v podstatě počítač a matematiku," řekla Eva Žáčeková, doktorand, FEL ČVUT.

"Ten systém se v celku zásadně liší od toho, na co jsme zvyklí v běžné regulaci teploty. Tento prediktivní regulátor dokáže pracovat i s matematickým modelem budovy, to znamená, že dokáže predikovat, jak se ta budova bude chovat a dokáže zahrnout i další vlivy, jako je například počasí nebo cena energií, což je něco, co ten běžný termostat neumí," řekl Jiří Zemánek, doktorand, FEL ČVUT.

Systém v půlhodinových intervalech provádí aktualizované výpočty, založené na matematickém popisu termodynamiky budovy v aktuálním vývoji teploty uvnitř i venku, předpovědi počasí i dalších parametrech. Po jejich analýze automaticky reguluje přívod topné vody.

"Náš matematický modul, který získáme jednak z dat a jednak na základě fyziky budov použijeme na to, abychom predikovali budoucí chování budovy. Až budeme vědět, jak se bude chovat ve všech budovách, tak budeme vědět, jak máme otočit ventil a nebo jakou teplotu vody máme pustit do radiátorů tak, abychom udrželi stanovenou teplotu a zároveň co nejvíce ušetřili," řekla Eva Žáčeková.

"Řídíme ventily, které míchají teplotu otopní vody, která jde potom do systému do budovy. Tady vytápíme zhruba 70 000 metrů čtverečních a dodneška jsme tady ušetřili zhruba 5, 6 milionu korun na vytápění," řekl Jan Široký, vedoucí výzkumného týmu.

Systém prediktivní regulace vytápění, který je aplikován tady na FEL ČVUT v Praze je dalším důkazem toho, že naši technici jsou na špičkové úrovni.

 

Autor: 
Milan Řepka
Zdroj: 
prahatv.eu