Datum zveřejnění: 
2. 8. 2017
ProfilID: ČVUT

PRAHA Školské odbory a zástupci vysokých škol a asociací ve vzdělávání budou 1. září společně protestovat kvůli platům učitelů. Dohodli se na tom na včerejší schůzce.
"Sešli se zástupci od mateřských škol až po vysoké školy. Schůze navázala na jednání, která se konala také loni před přípravou státního rozpočtu. Už tehdy jsme upozorňovali, že se nám některé jeho položky jevily nedostatečné, situace se bohužel znovu opakuje, politici opět zklamali," vysvětlil předseda Českomoravského odborového svazu František Dobšík. Na shromáždění chtějí pozvat také zástupce vlády.
"Od protestu možná upustíme, bude to záležet na tom, jaký rozpočet koncem srpna ministr financí předloží," sdělil Dobšík. "Jaké další kroky podnikneme nebo zda bude vyhlášena stávková pohotovost, je zatím předčasné. Uvidíme, jak dopadne jednání ministrů," dodal Dobšík. O rozpočtu resortu školství nyní jednají ministři školství a financí.
Na podfinancování si stěžují i vysoké školy. Přidáno nedostaly od roku 2012, chybějí také peníze pro akademiky.
"Stávající situace je neúnosná a nedůstojná. Vždyť podíl výdajů na vzdělávací činnost veřejných vysokých škol na HDP je dnes nižší než v roce 2000," stěžuje si rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková.
Podle rektora ČVUT Petra Konvalinky ovlivňuje nedostatek financí negativně také prestiž a hodnocení univerzit.

Autor: 
Michaela Bůnová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes