Datum zveřejnění: 
1. 8. 2017

V univerzitním kampusu v Dejvicích představili studenti a pedagogové Fakulty architektury ČVUT novou instalaci – dřevěný tunel, který nahradil původní spontánně vyšlapanou cestu skrz park Indíry Gándhíové.

Dílo studentů

Instalace vznikla v rámci letního rukodělného workshopu, v rámci kterého místní studenti vymýšleli, jak by vylepšili prostor kampusu.

„Přesné umístění v parku a funkce instalace už byly předmětem návrhu. Studenty jenom nasměrujeme, nikdy není jasné, jak to dopadne. Postupně začala panovat shoda na řešení vyšlapané trasy, která přirozeně navazovala na cesty zbudované v parku za Národní technickou knihovnou,“ vysvětluje jedna z vedoucích workshopu architektka Šárka Malošíková.

Zvítězil návrh studenta bakalářského programu Jana Karhánka. Na stavbě se pak podíleli všichni účastníci workshopu.

Most přes bahno

Vyšlapaná stezka vedoucí parkem Indíry Gándhíové působila jako zkratka pro studenty od budovy fakulty k Národní technické knihovně. Za deště se ale měnila v bahno.

Nyní je bahnitá stezka zakrytá do země zakotvenými dřevěnými trámy, na než studenti postavili celkem 46 trámů, které vytvářejí iluzi tunelu, respektive mostu. Cesta je tak jasně ohraničená, zároveň tunel nepředstavuje optickou bariéru a je zachována jeho propustnost při pohledu z parku.

„Prázdniny jsou pro mě časem, kdy mohu svůj obor skutečně studovat, posouvat se v dovednostech daleko intenzivněji než během semestru. To mi dělá velikou radost a využívám toho, jak to jde,“ vysvětluje svoji motivaci autor instalace Jan Karhánek.

Pro Fakultu architektury ČVUT je to již druhý projekt, kterým se v dejvickém kampusu prezentuje. Tím prvním je AIR House, energeticky soběstačný dům, který navrhl a postavil tým ČVUT vedený Fakultou architektury do soutěže Solar Decathlon 2013 v Kalifornii.

 

 

 

Autor: 
Kristýna Matějková
Zdroj: 
studentpoint.cz