Datum zveřejnění: 
31. 7. 2017

Jiří Havlíček společně s českými podnikateli navštívil ruský Jekatěrinburg a kazachstánskou Astanu, kde se většina jednání týkala energetiky. V českém pavilonu na výstavě EXPO 2017 v Astaně byl seznámen i s prototypem letounu SportStar EPOS.

Unikátní dvoumístné letadlo kunovické společnosti Evektor se tu těší velkému zájmu veřejnosti. Je poháněno čistě elektrickou energií a je ho možné dobíjet z běžné zásuvky či externí dobíjecí stanice. Ukazuje možný budoucí vývoj letecké dopravy. Je skvělé, že se právě čeští letečtí konstruktéři vydávají novými cestami.

Leteckému průmyslu věnuje naše ministerstvo zvýšenou pozornost a snaží se o jeho podporu a propagaci. Je to obor, který produkuje výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou, jeho produktivita roste rychleji než v jiných oblastech zpracovatelského průmyslu a poznatky získané v leteckém průmyslu urychlují rozvoj strojírenství i dalších oborů.

V Jekatěrinburgu jsem se v rámci veletrhu INNOPROM setkal s ministrem průmyslu a obchodu Ruské federace Denisem Manturovem. Naše jednání se týkala obchodních vztahů a samozřejmě energetiky. České firmy mohou nabídnout spolupráci v oborech, týkajících se zvyšování energetické účinnosti, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů. Jsem potěšen z pozitivního vývoje vzájemné obchodní výměny.

Za první čtyři měsíce letošního roku se zvýšil hospodářský obrat v meziročním srovnání o 36,6 procenta, vzrostl především dovoz z Ruska o 49,6 procenta, vývoz stoupl o 21,1 procenta. Jednal jsem i s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Kujvaševem. Právě Sverdlovská oblast je místem, kde se úspěšně etablovala řada českých firem, které se v tomto regionu dokázaly uplatnit a úspěšně zvládly nutný proces lokalizace. K úspěchu českých společností přispěli i naši kolegové z místních kanceláří agentury CzechTrade.

Druhou zastávkou naší cesty byla kazachstánská Astana. Výstava EXPO 2017 s mottem „Energie pro budoucnost“ má pro Českou republiku zásadní význam. Naše země má v oblasti energetiky silnou tradici i vynikající technologické know-how. EXPO 2017 je proto velkou příležitostí pro české exportéry zaměřené na energetiku a využívání obnovitelných zdrojů.

Kazachstánský ministr pro energetiku Kanat Bozumbajev, se kterým jsem v Astaně jednal, proto přímo vyzval české firmy, aby se podílely na ekologizaci a modernizaci kazašského energetického a teplárenského systému, a projevil velký zájem o spolupráci v oblasti jaderné energetiky. V Astaně jsme podpořili i vzájemnou spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje. Přímo na česko–kazachstánské energetické konferenci bylo podepsáno memorandum o spolupráci v oblasti energetiky včetně energetiky jaderné mezi ČVUT a almatskou technickou univerzitou AUPET.

Příjemnou tečkou našeho maratonu jednání byla prohlídka českého pavilonu. Celková úroveň EXPO mě potěšila a jsem velmi spokojen s tím, jak působí naše česká expozice. Koncepce pavilonu skvělým způsobem kombinuje odborná témata špičkových technologií, kterým dominuje právě elektricky poháněný letoun SportStar EPOS, s populárně naučnou částí. Byl jsem svědkem obrovského zájmu veřejnosti o naši expozici a jsem rád, že se na ní mohlo naše ministerstvo historicky poprvé aktivně podílet.

Zdroj: 
businessinfo.cz