Datum zveřejnění: 
29. 7. 2017

Baterie se mohou stát – podobně jako v minulých desetiletích počítače a mobily – nositelem technologické revoluce. Možnost ukládání energie odstraní hlavní nevýhodu solárních a větrných elektráren, tedy nesoulad mezi jejich výkonem a aktuální spotřebou. A pokud se naplní studie o dalším poklesu nákladů na výrobu lithiových baterií, stojíme na prahu nové doby – doby bateriové. Záložní zdroj energie se za pár let může stát běžnou součástí domácnosti.


-->

Nepřehlédněte

[Americký prezident Donald Trump na cestě ze své newyorské rezidence]

Trump svými výroky o rasistech vyvolal v Americe pozdvižení

Události [Německé bunkry z tzv. atlantického valu zavál písek. Obrázek je z nizozemského Scheveningenu]

Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry

Devizové obchody Exchange

Zahraniční platby pro podnikatele. Výhodné převody již od 50 tisíc! Exchange.cz/Europlatby-zdarma
Reklama
[Policista se snaží zpacifikovat demonstranta na moskevské protestní akci pomocí škrcení]

Rusko chystá amnestii ke stému výročí bolševického puče

Praha [Vedle Anděla bude nová smíchovská čtvrť]

Nová smíchovská čtvrť má mít povolení EIA na podzim. Lidé si v ní přejí obchody i zeleň

[Rib eye steak ze Steakgrillu]

Další uplatnění blockchainu: má zaručit původ hovězích steaků

Baterie se mohou stát – podobně jako v minulých desetiletích počítače a mobily – nositelem technologické revoluce. Možnost ukládání energie odstraní hlavní nevýhodu solárních a větrných elektráren, tedy nesoulad mezi jejich výkonem a aktuální spotřebou. A pokud se naplní studie o dalším poklesu nákladů na výrobu lithiových baterií, stojíme na prahu nové doby – doby bateriové. Záložní zdroj energie se za pár let může stát běžnou součástí domácnosti.

Česko může hrát v této technologické revoluci významnou úlohu. Domácí i zahraniční investoři chystají několik projektů na těžbu lithia v Krušných horách a na Sokolovsku. Startupové firmy přicházejí s inovativními modely lithium-iontových baterií a nad různými novinkami a zlepšováky bádají vědci v řadě výzkumných center napříč Českem.

Zatím největší mediální pozornost na sebe soustředí inovativní typ lithiových baterií s využitím nanomateriálů, již uvádí na trh firma HE3DA. S nápadem na efektivnější ukládání energie přišel vědec Jan Procházka před deseti lety, do fáze komerčního využití se však dostává až nyní.

České hlavy versus Tesla

Oblast zájmu této společnosti je poměrně široká. Sahá od dvanáctivoltových autobaterií, které mají nahradit klasické olověné, až po ukládání energie z nestálé výroby solárních a větrných elektráren. Vyrábět bude také baterie pro elektromobily s unikátními parametry – 70procentní dobití lze prý stihnout za patnáct minut.

Výrobu v malém rozsahu spustila firma HE3DA v prosinci loňského roku v Praze-Letňanech. V květnu pak zahájila výstavbu velkého výrobního závodu v Horní Suché na Karvinsku. Investice za 5,5 miliardy korun má být hotova v závěru roku 2018. Závod bude do světa každým rokem posílat baterie s kapacitou až jedné gigawatthodiny, roční tržby mají přesáhnout 11 miliard korun.

Firma, za kterou dnes stojí investoři Vladimír Jirka a Radomír Prus, nemá zrovna malé ambice. Chce se poprat o tržní prvenství s americkou Teslou i dalšími světovými výrobci. „Během dvou tří let se s naší technologií potkáte v autobusech, domech, důlních a vysokozdvižných vozících nebo čtyřkolkách,“ uvedl Prus.

Když už jsme u fenoménu Tesla, opakovaně se v médiích objevují spekulace o možném umístění evropského závodu na výrobu baterií v České republice. Jenže o tuto investici soupeří několik zemí a Česko nemá nic jistého. Sdílnější není ani agentura CzechInvest, která pouze potvrdila, že o projekty tohoto typu má eminentní zájem.

Jisté jsou zatím jen menší projekty zahraničních investorů. Japonská společnost Central Glass před měsícem oznámila záměr postavit na Pardubicku závod na výrobu kapalného elektrolytu pro baterie. Nevelký závod s nejvýše 50 zaměstnanci bude umístěn v dnes nevyužité části areálu chemičky Synthesia, která náleží do koncernu Agrofert.

Z domácích hráčů je na tomto poli aktivní výzkumný ústav ÚJV Řež, který ve spolupráci s VŠCHT vyvinul 180wattový přenosný zdroj energie s vodíkovým palivovým článkem. Bezemisní zařízení by mohlo nalézt uplatnění třeba v armádě či u záchranářů. „Náš power-box lze využít pro napájení medicínských přístrojů při transportu raněných, v polních nemocnicích, ale třeba i v mobilních laboratořích,“ dodává Aleš Doucek, vedoucí oddělení vodíkových technologií v ÚJV Řež.

Další zájemce o vstup do perspektivního oboru odhalí pohled do tabulky úspěšných žadatelů o evropské dotace. Podporu získala mimo jiné firma Katchem, která chce zavést výrobu inovativních součástí lithium-iontových baterií. Materiály pro tato zařízení se chystá zkoumat také Ústav jaderné fyziky Akademie věd ČR.

Vychází to jen s dotací

Řečeno vojenskou terminologií, velkokapacitní baterie rychle postupují na obou frontách. Jak na straně nabídky, tak i poptávky. Tu táhnou hlavně výrobci elektromobilů či hybridních vozů a také dodavatelé záložních zdrojů na ukládání energie. Taková investice dává smysl hlavně v kombinaci se střešními solárními panely.

Novinkou je využití baterií ke stabilizaci elektrické sítě. Prvenství v Česku drží skupina E. ON, která si u koncernu Siemens objednala akumulační systém o kapacitě jedné megawatthodiny. Jeho instalace v areálu rozvodny Mydlovary u Českých Budějovic právě probíhá. Po spuštění, které je plánováno na konec listopadu, využije E. ON nové zařízení hlavně k vyrovnávání obchodní odchylky mezi výrobou a spotřebou elektrické energie.

Sklad energie o shodné kapacitě postaví také firemní skupina Solar Global, která podniká hlavně v oblasti fotovoltaiky. Jedná se o investici za zhruba 20 milionů korun, kterou chce firma zčásti pokrýt dotací z eurofondů. „Nové úložiště vyroste nedaleko Uherského Hradiště a bude se skládat lithiumiontových baterií“ dodává ředitel firmy Solar Global Energy Jan Fousek. Více na: http://www.euro.cz/byznys/velky-byznys-cesko-zaziva-obrovsky-narust-zajm...

 

Autor: 
David Tramba
Zdroj: 
Euro.e15.cz