Datum zveřejnění: 
29. 7. 2017

Nové designové kryty veřejného osvětlení jsou na Náměstí T. G. Masaryka. Další budou v Čelakovského ulici.

Chomutov – Chomutov má vlastní originální osvětlení. Jeho podoba vychází z loga města a podle dodavatele svítidel je Chomutov dost možná jediným městem, které si nechalo design veřejného osvětlení navrhnout jen pro sebe. První už zdobí obnovené náměstí T. G. Masaryka.
Lampy připomínají štíhlé nazlátlé květy kaly. Návrháři se původně snažili otisknout do nich něco osobitě chomutovského.
"Prvním nápadem bylo využít odkaz rodáka – matematika Františka Josefa Gerstnera. Matematické křivky obsažené v jeho práci jsme zkoušeli promítnout do designu svítidla.
Nakonec se ale při počítačovém modelování nepodařilo najít variantu, která by neovlivnila světelné parametry svítidel," popisuje šéf dodavatelské společnosti Sathea Vision Jan Horák.
Proto se návrháři pustili do druhé varianty, kterou je logo města. Do podoby osvětlení ji pro ně "přetavila" studentka architektury z pražské ČVUT. "Logo tvoří čtyři části ve tvaru gotického oblouku, které symbolizují jednotlivé části města," doplňuje Horák .


     "Jednu z těchto částí jsme z loga oddělili a ve stylizaci listu na stonku ovinuli kolem svítidla," dodává Horák.
Na původních šestnáct lamp na náměstí T. G.
Masaryka, které svým vzhledem připomínaly spíš mikrofony, tak přibyly elegantní kryty. Ty lépe ladí s historickým odkazem místa.
Přes svůj křehký vzhled jsou velmi odolné.
"Jsou z hydrolinia – slitiny hliníku a hořčíku, což je materiál, který se využívá v letectví, protože nepodléhá vnějším vlivům. Je lehký a pevný," nastínil ředitel designérské společnosti.
Dalších přibližně třicet krytů chce město objednat pro Čelakovského ulici a podle potřeby mohou přibývat i v dalších zónách.
Vzhled budou mít stejný, barvy ale mohou být jiné. "V Čelakovského ulici pravděpodobně nevyužijeme zlatou barvu jako na náměstí T. G. Masaryka, protože se chceme barvami přizpůsobit prostředí," podotkla vedoucí odboru rozvoje a investic Hana Nováková. "Také pokud bychom například řešili osvětlení v klidné části města jako je Bezručovo údolí, zvolili bychom zelenou barvu," doplnila.
Designové kryty sbírají mezi lidmi velmi pozitivní ohlasy. "Je to jemné a decentní. Lepší než ty šedé tyčky, co tu byly dříve," zhodnotila Chomutovanka Lenka Záveská.

Autor: 
MIROSLAVA ŠEBESTOVÁ
Zdroj: 
Chomutovský deník