Datum zveřejnění: 
28. 7. 2017

Barbora Suchanová, Marek Novák a Tomáš Pikous zvítězili v prestižní soutěži Imagine Cup v americkém Redmondu.

Výherci ve čtvrtek 27. července porazili celkem 54 týmů z různých koutů světa se svým projektem, který pomáhá dětem s diabetem a udržením normální hladiny cukru v krvi. Peněžní cenu v hodnotě v přepočtu asi 5,5 milionu korun si rozdělí tři studenti Českého vysokého učení technického v Praze.

Jejich vynález X.GLU je nový glukometr, který má diabetikům v mnoha směrech usnadnit život. Má podobu kreditní karty, takže ho snadno schováte buď do peněženky, nebo třeba do pouzdra na mobilní telefon. Navíc nemá žádnou baterii a je nabíjen skrze váš mobil. To znamená, že se nemusíte zabývat jeho nabíjením a dokud máte pod kontrolou stav baterie na vašem telefonu, tak jste v klidu.

Do aplikace v chytrém telefonu se nahrávají průběžné hodnoty glykemie v krvi pacienta. Rodičům to velmi usnadní zpětnou kontrolu dítěte v případě nějakého kolapsu. Zejména pak aplikaci ocení malé děti, protože je motivuje k měření prostřednictvím mnoha her a zábavných aktivit.

Soutěž vznikla v roce 2002 a má motivovat mladé lidi a studenty k pomoci řešení aktuálních problémů pomocí technologie. Naši studenti se dostali do finále s mnoha projekty virtuální reality, umělé inteligence a robotiky. Jde o vůbec první české vítězství v Imagine Cupu.

Diabetem, neboli cukrovkou, na světe trpí zhruba 415 milionů lidí. V České republice to v roce 2015 bylo 850 tisíc nemocných. Pacienti si celý život musí měřit hladinu cukru v krvi a regulovat ji přísným režimem stravování.

 

Zdroj: 
nova.cz