Datum zveřejnění: 
27. 7. 2017

Petr Kulhánek

Osmapadesátiletý teoretický fyzik Petr Kulhánek popularizuje hlavně astrofyziku a popularizuje ji skvěle - jeho přednášky mívají na YouTube pravidelně desítky tisíc zhlédnutí.

- Režisér Robert Sedláček se ptá: Je součástí lidské duše temná energie?

Vida, provokativní otázka!
My od roku 1998 víme, že se vesmír rozpíná zrychlenou expanzí, ale nejsme si jisti důvodem. Dominantní názor zní, že zrychlená expanze vesmíru souvisí s vlastnostmi světa elementárních částic, právě ty jsou zodpovědné za temnou energii.
A pokud to je pravda, pak můžeme říct: Jestli je součástí člověka duše, je její součástí i temná energie.

- Vyplývá z toho něco?

Vůbec nic, spíš je to legrace. My přesně nevíme, co je temná energie, a už vůbec netušíme, co je duše. Je to mimo fyziku.

- Sedláček miluje záznamy vašich přednášek. Vnímáte jejich oblibu?

Všiml jsem si. A těší mě to. Na internetu jsou dva typy přednášek - v jedněch se snažím co nejvíc popularizovat vesmír nebo fyziku, u těch mě úspěch ani moc nepřekvapil. Překvapil mě u těch odborných, na témata typu kvantová teorie nebo obecná relativita. Tady je sice zájem menší, ale i tak se dívají tisíce lidí.

- Čím to je?

Hodně pomohl úspěch pořadu Okna vesmíru dokořán kolegy Jiřího Grygara. Tam Češi přičichli k tajemství astronomie, která je od té doby baví. Důkazem je třeba fakt, že máme nezvykle rozsáhlou síť hvězdáren, které jsou navíc hojně navštěvovány, což ve světě nemá obdoby.

- Ale z vás diváci nespustí oči ani při přednáškách o kvantové teorii!

Snažím se, aby neusnuli.

- Bavíte je. Vychází to z vaší přirozenosti, nebo se do historek a vtipů nutíte?

Je to moje přirozenost, ale taky jsme kdysi na Matfyzu měli úžasného profesora Jozefa Kvasnicu, na jehož přednáškách nikdo neusnul, a tak jsem mohl kopírovat. Je to i nutnost. Když po dvaceti minutách vidíte, že studentům klesají hlavy, vtip jim podsunout musíte.

- Bylo by vám líto, kdyby se nikdo nezasmál?

Takhle studení čumáci zatím nepřišli. Anebo jednou vlastně jo: muzeum na malém městečku si chtělo udělat čárku za akci, ale vůbec přednášku nepropagovalo, dostavil se jen muzejník, dvě uklízečky a šatnářka. Ani trochu je to nezajímalo, tak jsem povídání zkrátil na hodinu a zmizel.

- Míváte zpětnou vazbu od internetových diváků?

Mívám ji jak příjemnou, tak i zvláštní. Tou druhou kategorií jsou lidoví myslitelé, kteří vynalézají perpetuum mobile, chtějí, abych to posuzoval, a já nevím, co s tím, protože nejde o otázku fyziky, nýbrž víry.

- A příjemná vazba?

Vím o spoustě mladých lidí, kteří si nejdřív poslechli přednášky, načež se přihlásili třeba k nám na ČVUT nebo na jinou školu. A pravděpodobně se stanou výbornými vědci.

- Proč bych měl chodit na vaše přednášky, když jsou na internetu?

Jsou pokaždé trochu jiné a bývá na nich opravdu docela legrace, což z videa není úplně patrné.       
 

Autor: 
Tomáš Poláček
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes magazín