Datum zveřejnění: 
26. 7. 2017

Jen několik dní dní poté, co vláda schválila pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj „oživovací“ projekt Restart, jenž má díky mnohamiliardové injekci proměnit tvář těchto tří krajů a pomoci jim po útlumu průmyslu dohnat ostatní části země, vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu první dotační výzvu. Zaměřena je na opravu nebo likvidaci brownfieldů – starých průmyslových areálů.

„Smyslem výzvy je řešit nevyužívaná území a jejich novým využitím přispět k hospodářskému oživení znevýhodněných krajů. V letošním roce je v programu připraveno 100 milionů korun, celkem ministerstvo mezi města a obce rozdělí dvě miliardy korun během sedmi let,“ řekla spoluautorka programu Restart Gabriela Nekolová.

V rámci programu je možné vykoupit nemovitosti a poté financovat práce, které z nich udělají plně funkční objekt pro podnikání. Sídla do 5 tisíc obyvatel mohou získat financování ve výši 85 procent, sídla do 25 tisíc obyvatel 80 procent a města nad 25 tisíc obyvatel až 70 procent nákladů.

„Jeden projekt může dosáhnout na dotaci ve výši až 50 milionů korun s tím, že se vždy počítá s finanční spoluúčastí vlastníka,“ přiblížil Karel Kučera, generální ředitel CzechInvestu, který společně s Agenturou pro podporu podnikání žádosti pro 1. kolo přijímá do 20. října.

Moc měst letos o peníze nepožádá

Přestože se už měsíce ví, že opravy brownfieldů v projektu Restart budou a v kraji je takových lokalit bezpočet, o peníze se mnoho severočeských projektů v letošním prvním kole zřejmě prát nebude. Šanci ovšem mají dalších šest let.

Město Děčín, České dráhy a ČVUT sice podepsaly spolupráci při přeměně historického východního nádraží na centrum pro rozvoj podnikání a vzdělávání, nicméně teprve se musí zpracovat studie. Louny nebo Most žádné peníze žádat nebudou.

 

Autor: 
Andrea Angermannová
Zdroj: 
usti.iDNES.cz