Datum zveřejnění: 
26. 7. 2017

ProfilID: ČVUT

Z použitých PET lahví se dají vyrábět betonové dlaždice nebo obrubníky.
Třebíčská společnost Via Alta vyvinula ve spolupráci s Lotyšskou univerzitou a ČVUT v Praze speciální linku, která rozdrcené PET lahve nebo polyetylénové obaly přidává k písku, štěrku či ke škváře. V reaktoru se postupně směs zahřívá až do okamžiku, kdy se plast roztaví. Ze směsi pak linka vyrábí požadované výlisky. Ztuhlý plast plní v betonu funkci cementu.
"Polymerní beton má shodné nebo lepší mechanické vlastnosti ve srovnání s klasickým betonem. Nabízí širokou konstrukční variabilitu, teplotní a vlhkostní stabilitu, a především snížení nákladů," uvádí Jakub John, ředitel společnosti Via Alta. Linka už má za sebou poloprovozní testování.
V provozním režimu už běží v moravských Ivančicích. "Odezva stavebních firem a výrobních závodů z Česka i ze zahraničí je pozitivní," dodává John, jehož firma bude linku nabízet výrobcům klasických betonových stavebních prvků.
Přidávání plastů do betonů je už poměrně běžné. Většinou se ovšem do směsi dodávají ve formě vláken, aby zlepšily odolnost betonu. Jednotlivé složky pořád drží pohromadě cement.
Použití odpadního plastu jako pojiva je nové. "Stále vyvíjíme a hledáme různé tvarové limity výsledných produktů. Využití pro stavebnictví je opravdu široké," říká Alena Kohoutková ze Stavební fakulty ČVUT.
Linka umí za rok zpracovat 300 tun plastu. V Česku ročně vznikne na 600 tisíc tun plastového odpadu.
Jako surovina se vytříděné PET lahve prodávají k dalšímu zpracování. Cena balíku slisovaných lahví se liší podle barev. Nejdražší jsou čiré lahve, které se prodávají za 10 až 11 korun za kilo. Nejlevnější směs barev se prodává za 1,50 koruny za kilo.

Autor: 
Jan Stuchlík
Zdroj: 
E15