Datum zveřejnění: 
25. 7. 2017

Výroční zasedání Mezinárodní přehradní komise, která vznikla v roce 1928 v Paříži a jejímž jedním ze zakládajících států bylo rovněž Československo, se na počátku července poprvé uskutečnilo v Praze. Více než tisícovka odborníků z celého světa se v metropoli zabývala tematikou navrhování, výstavby, provozu a údržby vodních děl. Mezi hosty zvanými na pražské fórum byli mj. specialisté z přehrad Oroville v Kalifornii či Tři soutěsky v Číně.
"Mezinárodní přehradní komise je nezisková organizace, jejímž cílem je sdílení informací v přehradním stavitelství," vysvětlil poslání komise doc. Ladislav Satrapa, vedoucí katedry hydrotechniky na Fakultě stavební ČVUT v Praze a zároveň předseda Českého přehradního výboru, který setkání organizoval. Komise dnes čítá stovku účastnických států a její zasedání probíhají každý rok v jiné zemi. Nad akcí v tuzemsku přijal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka. Spoluorganizátorem zasedání byla Fakulta stavební ČVUT.
"Návštěva v ČR byla pro odborníky na přehrady velmi zajímavá. Měli zde možnost navštívit technické zajímavosti, např. vodní dílo Fláje, které má (jako jediné v ČR) unikátní pilířovou konstrukci. Navštívili rovněž přehradu Slapy, což je jediná přelévaná elektrárna v ČR," vysvětlil Ing. Milan Zukal, Ph. D., z katedry hydrotechniky Fakulty stavební ČVUT.       

Zdroj: 
Technický týdeník