Datum zveřejnění: 
25. 7. 2017

Společnost Via Alta vymyslela technologii, která využívá plastový odpad na výrobu stavebního materiálu.
Nová technologická linka umožňuje zpracovávat i sklo ze solárních panelů, které je jinak obtížně recyklovatelné.
Firma pravidelně přichází s novými technologiemi, nedávno například představila linku na výrobu paliva z biologicky rozložitelného odpadu.

Třebíčská firma Via Alta vyvinula ve spolupráci s vědci z Lotyšské univerzity a pražského ČVUT novou technologii Polybet na zpracování plastového odpadu. Vyhozené PET lahve, fólie a další plasty využívá jako pojivo v takzvaném polymerním betonu. Z toho následně vyrábí dlažbu, obrubníky, svahové tvárnice a další produkty pro stavebnictví.

"Polymerní beton je směsí drceného plastového odpadu, který má funkci pojiva, a písku, štěrku, odpadního skla či drceného stavebního odpadu, které slouží jako plnivo," přibližuje ředitel společnosti Via Alta Jakub John. Nový materiál má podle něj ve srovnání s klasickým betonem shodné nebo lepší mechanické vlastosti. Mezi přednosti polymerního betonu patří také velká šíře využití, teplotní a vlhkostní stabilita a nižší náklady.

Technologická linka na výrobu stavebních dílů z odpadního plastu je nyní v pilotním provozu v Ivančicích. Za rok by měla zpracovat 300 tun plastu a vyprodukovat 1000 tun výrobků. Jde o první linku svého druhu ve střední Evropě, která vznikla v reakci na zvyšující se množství plastového odpadu. Toho se v Česku ročně vyprodukuje přes 600 tisíc tun.

Vedle plastů linka dokáže využít i další materiály, které je jinak obtížné recyklovat. Jedním z nich je i kalené sklo ze solárních panelů, jehož další využití bývá problematické kvůli znečištění nanášenými vrstvami. "Pro sklárnu je to téměř nepoužitelný materiál, pro polymerní beton ideální plnivo," uvádí John.

Do dalšího vývoje technologie, kterou finančně podporuje i Technologická agentura České republiky, se zapojilo také ČVUT v Praze. "Výhodou této technologie je nejenom ekonomika a ekologie provozu, ale také variabilita výrobků. Stále vyvíjíme a hledáme různé tvarové limity výsledných produktů. Využití pro stavebnictví je opravdu široké," říká Alena Kohoutková ze Stavební fakulty ČVUT.

Firma Via Alta se dlouhodobě zabývá technologiemi odpadů a průmyslovou ekologií. V letošním roce například ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou vyvinula technologii Multiferm na výrobu paliva z biologicky rozložitelného odpadu. V roce 2015 získala takzvanou pečeť excelence (Seal of Excellence) Evropské komise za návrh projektu WasteCon a stejné ocenění dostala v rámci programu Horizon 2020 i za technologii Polybet.

Autor: 
Jana Niedermeierová
Zdroj: 
byznys.iHned.cz